DOBILI TRAŽENE ODGOVORE

Sinan Husić za "Avaz": Rudari nisu obmanuli javnost

U srijedu je s direktorom EPBiH obavljen vrlo mučan i težak telefonski razgovor

Husić: Odgovor je jasan. AVAZ

25.2.2023

Nakon što se pojavila informacija o mogućem stečaju Rudnika uglja „Kreka“ i RMU „Zenica“ rudari su naglasili da će biti jedinstveni za prava svojih komorata u Zenici i Tuzli.

Kako je Sindikat radnika uglja u FBiH obavijestio javnost, donesena je odluka Nadzornog odbora “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) o stečaju ova dva rudnika, čime bi bilo upitno 2.700 radnih mjesta.

Dali rok

Oni su dali rok Vladi FBiH i EPBiH do 25. februara da im dostavi pisani dokument o ovim navodima, potvrdi ih ili demantira, s molbom da se ne unosi nemir među rudare koji na posao dolaze pod strepnjom od otkaza. Iz EPBiH su se tada oglasili saopćenjem i rekli da Sindikat obmanjuje javnost.

Međutim, kako je za „Avaz“ potvrdio Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, dobili su odgovor Vlade FBiH.


Odgovor Vlade FBiH. AVAZ

- U tom odgovoru se jasno vidi da Sindikat u proteklih nekoliko dana nije obmanjivao javnost, kako su to tvrdili iz EPBiH. U jednom dijelu tog odgovora se sasvim jasno vidi da se EPBiH obratila Vladi sa zahtjevom za davanje saglasnosti za provođenje stečajnog postupka u RMU „Zenica“ i RU „Kreka“ - kazao nam je Husić i dodao da su iz Vlade naveli da oni nisu nadležni za davanje saglasnosti za pokretanje stečajnog postupka.

Odgovor EPBiH

U poslijepodnevnim satima u petak Sindikatu rudara stigao je i akt EPBiH u kojem navode da nije donesena odluka o stečaju, već prijedlog predstečajnog postupka, koji može donijeti direktor rudnika. O tome je, kaže nam Husić, razgovarano s direktorom EPBiH u srijedu.


Odgovor EPBiH. AVAZ

- U srijedu je s direktorom EPBiH obavljen vrlo mučan i težak telefonski razgovor. Ono što mi možemo zaključiti iz tog razgovora jeste da u EPBiH odgovorna lica sa žaljenjem konstatiraju da oni nemaju nadležnost izvršiti potpisivanje odluke o stečaju u rudnicima i na taj način se izvlače iz ove priče o stečaju i pokušavaju dovesti u poziciju direktora i prokuristu u rudnicima kao da oni mogu biti jedine osobe koje mogu izvršiti potpisivanje odluke o stečaju - pojasnio je Husić.

Naglašava kako će Sindikat u narednom periodu pratiti rad direktora rudnika i prokurista.

- Sindikat i radnici bez sumnje kažu “ne” stečaju - zaključio je Husić.

Cijena otkupa

Husić kaže da su rudnici mogli biti u mnogo povoljnijem položaju da je bilo ozbiljnijeg pristupa.

- Primjera radi, u „Kreki“ je od 2000. do 2022. godine proizvedeno više od 45 miliona tona uglja i plasirano prema EPBiH po cijeni koju je utvrđivala Vlada FBiH. Da su svi sazivi vlada za taj period u prosjeku utvrđivali višu cijenu za 10 KM u navedenom periodu, „Kreka“ bi ostvarila prihod veći za 400 miliona KM, taman koliko se stavlja na teret u rudniku. To pokazuje da se trebala ponuditi malo kvalitetnija cijena uglja i ovih problema ne bi bilo - istakao je Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.