INTERVJU

Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, za "Avaz": Želimo vidjeti BiH u NATO savezu

Iskreno se nadam da će novi saziv Predsjedništva BiH i novo Vijeće ministara biti u stanju udružiti snage i otkočiti reformski proces, kazao je

Ambasador Reinertsen s novinarkom "Avaza". AVAZ

26.2.2023

Ambasada Kraljevine Norveške u BiH preuzela je početkom januara dužnost kontakt-ambasade za saradnju s NATO-om u BiH. Kako je u intervjuu za "Dnevni avaz" rekao ambasador te zemlje Olav Reinertsen, Norveška, kao jedan od osnivača NATO-a, čvrsto stoji uz Sjevernoatlantsku alijansu.

- Za mene će biti važno da promoviram NATO, da informiram javnost o tom savezu. NATO je mnogo više od sigurnosnog saveza, to je i politički savez. Zasnovan je na vrijednostima kao što su sloboda pojedinca, ljudska prava, demokratija, vladavina prava. Imam jasan cilj da javnosti objasnim šta je NATO i učinim ga vidljivijim - rekao je Reinertsen.

Politička poruka

On je istakao i da je važno osvrnuti se i na Oružane snage BiH.

- Smatram da je formiranje Oružanih snaga, prije skoro 18 godina, jedan od najvećih uspjeha u postratnoj BiH. Uspostavljena je multietnička vojska da brani teritoriju, teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Duboko sam zabrinut zbog trenutne finansijske situacije Oružanih snaga. Cilj Norveške ambasade u iduće dvije godine bit će da promoviramo NATO, njegove vrijednosti te da proširimo saradnju s BiH. Bit će od velikog značaja i komunikacija s glavnim štabom NATO-a u Briselu. Želim da dodatno ohrabrim NATO saveznike da pojačaju svoju podršku BiH, posebno Oružanim snagama.

Otežava li Vaš zadatak činjenica da se političari u BiH ne slažu u vezi s NATO-om?

- Norveška je uvijek težila uravnoteženom pristupu u BiH. Promoviramo dijalog, nudimo ga i vjerujemo u njega. Nismo ovdje da namećemo rješenja, da govorimo političarima šta moraju uraditi. Poštujemo političare ove zemlje i očekujem da zauzvrat i oni poštuju Norvešku i mene kao ambasadora. Više puta sam rekao i to ću ponoviti - o NATO-u razgovaram sa svim političarima u BiH. Razgovaram i s mladim ljudima i akademskom zajednicom o NATO-u. Prezentiram im norvešku perspektivu Alijanse. Jasno nam je da je pitanje NATO-a u BiH osjetljivo. Na međunarodnoj zajednici je da poštuje narativ u RS. Nadam se da ćemo nastaviti voditi pristojne, konstruktivne razgovore o NATO-u i o tome kako možemo proširiti saradnju. Norveška bi svakako voljela da u konačnici građani ove zemlje odluče da uđu u NATO.

Kako komentirate odluku da se BiH dodijeli kandidatski status za članstvo u EU, a koja je donesena krajem prošle godine?

- Norveška u potpunosti podržava kandidatski status BiH. EU je odlučila da ga dodijeli, ali ne nužno na osnovu zasluga i učinka BiH. Bila je to politička odluka, snažan signal iz Brisela da je budućnost BiH u EU. Možda ono što je najvažnije, kada je u pitanju kandidatski status, jeste to da političari, nadam se, vide i razumiju da moraju pronaći zajednička rješenja za očigledne izazove s kojima se svakodnevno susreću građani ove zemlje. Reforme se ne trebaju provoditi samo zato što to neko želi u EU. Reforme se trebaju provoditi jer to može poboljšati svakodnevni život građana.

Očekujete li da će BiH mnogo brže napredovati na putu EU i NATO-a nego do sada, s obzirom na promjenu izvršne vlasti?

- Mislim da je krajem prošle godine došlo do nekoliko važnih i pozitivnih pomaka; izbori u oktobru protekli su vrlo dobro, u novembru je produžen mandat EUFOR-ove misije „Althea“, a u decembru je EU dodijelila BiH status kandidata. 

Reinertsen: NATO je i politički savez. AVAZ

Formirano je Vijeće ministara rekordno brzo i mislim da je sve teklo veoma glatko. Iskreno se nadam da će novi saziv Predsjedništva BiH i novo Vijeće ministara biti u stanju udružiti snage i otkočiti reformski proces. To bi u konačnici ubrzalo put ka euroatlantskim strukturama.

Napad na Ukrajinu

Norveška je predstavila petogodišnji paket pomoći Ukrajini vrijedan 7,5 milijardi dolara. Šta uključuje taj paket pomoći?

- Ruska agresija na Ukrajinu potpuno je promijenila geopolitičku situaciju u Evropi. S obzirom na govor ruskog predsjednika otprije nekoliko dana, čini se da on nema namjeru da zaustavi ovaj rat. Za Norvešku, to je najveći paket pomoći ikad. On uključuje humanitarnu i vojnu pomoć. Namjera je poslati jasnu poruku građanima Ukrajine da ćemo im pružiti podršku bez obzira na sve. Međutim, jasno je da će se ovaj rat dobiti na bojnom polju. Norveška čvrsto stoji uz Ukrajinu, zajedno sa svojim saveznicima u NATO-u.

Može li se sukob u Ukrajini preliti na zemlje zapadnog Balkana?

- Kada je u pitanju prelijevanje rata iz Ukrajine na BiH, trenutno ne vidim tu mogućnost, ali je izuzetno važno biti spreman i oprezan. NATO je na prošlogodišnjem madridskom samitu identificirao tri ranjive zemlje - Gruziju, Moldaviju i BiH. Zbog toga je Alijansa odlučila da pojača praktičnu i političku podršku BiH. Važno je reći da sigurnosnog vakuuma u BiH neće biti, jer postoje mehanizmi da se to spriječi.

Ruski utjecaj u BiH

Je li ruski utjecaj u BiH velik?

- Kada je riječ o ruskom utjecaju ovdje u BiH i izjavama Ruske ambasade, moram reći da sam bio ne samo iznenađen već i užasnut činjenicom da Ruska ambasada prijeti BiH i njenim građanima. BiH je demokratska zemlja s demokratski izabranim liderima. BiH ima pravo da bira put kojim želi ići, da li će ostati neutralna, te da li će postati članica EU i NATO-a. Prijetnje Rusije upućene političarima, građanima i novinarima su neprihvatljive. Činjenica da Rusija pokušava da ušutka novinare i medije u ovoj zemlji predstavlja kršenje osnovnih vrijednosti u demokratskoj zemlji poput BiH. Govorimo o ljudskim pravima zaštićenim međunarodnim konvencijama - slobodi govora i slobodi izražavanja. Smatram da je to nedopustivo i nadam se da će ta praksa Ruske ambasade prestati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.