MIROSLAV DRLJAČA

Načelnik Bosanskog Novog: Očekujem značajniju diplomatsku aktivnost BiH oko Trgovske gore

Potreban je akcioni plan, da u svakom trenutku znamo šta su potezi BiH, kazao je

Miroslav Drljača. Nacelnik.net

Srna

25.2.2023

Načelnik općine Bosanski Novi Miroslav Drljača očekuje u narednom periodu značajniju diplomatsku aktivnost BiH kada je riječ o odluci Hrvatske da gradi centar za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj granici sa BiH.

- Pozitivno je da je Vijeće ministara formirano ubrzo nakon izbora i da je Staša Košarac ponovo ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jer je u prethodnom mandatu napravio značajan iskorak u rješavanju ovog problema - rekao je Drljača Srni.

Inicijative potekle od Košarca

On je napomenuo da je formirano Koordinaciono tijelo i da se ovaj problem počeo rješavati na institucionalnom nivou.

- Skoro sve inicijative potekle su od Košarca, pa i kad je u pitanju formiranje ekspertskog i pravnog tima - rekao je Drljača.

On smatra da je u narednom periodu potrebno nadograditi postojeće dokumente, među kojima i Strategija pravne zaštite BiH.

- Potreban je akcioni plan, da u svakom trenutku znamo šta su potezi BiH. Ako je u Strategiji predviđena mogućnost pravnog spora, da znamo šta je to crvena linija kad BiH kreće u spor ili arbitražu - naveo je Drljača.

U općini Dvor

On je rekao da je problem Trgovske gore najvažnije pitanje ove lokalne zajednice koje treba riješiti na način da na toj lokaciji ne bude izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada.

Drljača je rekao da bi, ukoliko Hrvatska želi da gradi Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, prihvatljivo bilo da lokaciju pomjeri za bar 30 kilometara od granične linije.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u općini Dvor na samoj granici sa BiH u neposrednoj blizini Novog Grada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.