NASTALA ZABUNA

Karić: Zastava BiH u Vijećnici je bila pravilno postavljena

Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu - napisala je Karić

Benjamina Karić na ceremoniji u Vijećnici. Facebook

Danijal Hadzovic

28.2.2023

Pojedini mediji danas su objavili vijest da je zastava u BiH u Vijećnici tokom ceremonije obilježavanja Dana nezavisnostI  bila naopako okrenuta. Tim povodom oglasila se gradonačelnica Benjamina Karić koja je pojasnila da je zastava bila pravilno okrenuta.

Samo jedno lice

- Večeras je u Vijećnici zastava Bosne i Hercegovine bila ispravno postavljena.

Bh. zastava ima samo jedno lice, za razliku od većine svjetskih zastava. Razlog za to leži u nepostojanju pravilnika o kačenju zastave i njenom obilježavanju.

Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastva BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu.

Treba dodati da ova zastava nema heraldiku, nema grb kao što je imala zastava sa ljiljanima. Kada zastava ima grb odnosno heraldiku, onda se u tom slučaju pomjera grb kada se zastava postavlja vertikalno, i to ako je propisano zakonom. Jer kada nije propisano čak ni zastave sa heraldikom ne okreću grbovi.

Jeste li ikada vidjeli zastavu Hrvatske ili Srbije u kojem je heraldika okrenuta ispravno kada je zastava u vertikalnoj poziciji? Niste jer se po pravilima veksilologije zastave ne okreću.

Nema zakonskih pravila

Heraldika na zastavi, koju naša zastava nema jer trokut ne predstavlja heraldiku, se okreće isključivo ukoliko je to zakonom i podzakonskim aktom propisano tako.

Uzimajući u obzir da naša zastava ima jedno lice, da nema heraldiku, da nema zakonska ili podzakonska pravila o okretanju trokuta, onda se kači prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola i puša slobodan pad zastave. Slično kao zastava Turske, kada se spušta u vertikalni položaj mjesec i zvijezda se ne okreću već slobodno padaju, tako da zvijezda bude ispod mjeseca - napisala je Karić na svom Facebook profilu.


Kometnar Benjamine Karić. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.