NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Ustavni sud donio odluku: Zabranjena primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS

Sud je donio privremenu mjeru da zabrani primjenu Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu

Sa održane press konferencije. Fena

H. J. I.

2.3.2023

Ustavni sud BiH odlučivao je danas o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ali apelacijama Željka Komšića i još dvije identične apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi sud stavio van snage osporeni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske do donošenja konačne odluke. 

Sud je donio privremenu mjeru da zabrani primjenu Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se medijima nakon sjednice. 

- 28. februara kada je zakon stupio na snagu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podneskom obavijestio Ustavni sud da ostaje kod svog zahtjeva. Isti dan su još tri podnositelja zahtjeva dostavila Sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini na teritoriji RS. Danas je Ustavni sud održao plenarnu sjednocu elektronskim putem samo sa tom tačkom dnevnog reda.


Ustavni sud je donio odluku o privremenoj mjeri kojom je usvojio zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamenta BiH za donošenje privremene mjere. Ustavni sud BiH je donio odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage zakon o nepokretnoj imovini u RS - rekla je Galić.

Odluka stupa na snagu odmah, a važno je napomenuti da nije donesena jednoglasno. Kako je kazala Galić, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević je izdvojio svoje mišljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.