DIPLOMATSKI SKANDAL

Ruskom ambasadoru zasmetao intervju Olava Reinertsena u "Avazu": Uputio mu ozbiljne prijetnje!

Ovoga puta, Kalabuhov je ljut zbog stavova Reinertsena u našem listu, kada je u pitanju podrška NATO-a BiH

Kalabuhov prijetio Reinertsenu. Printscreen / Avaz

Miralem  Aščić

2.3.2023

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov uputio je prije sedam dana prijetnju ambasadoru Kraljevine Norveške u BiH Olavu Reinertsenu zbog intervjua koji je dao "Dnevnom avazu" 25. februara ove godine.

O tome je zvanično obaviještena i jedna policijska agencija.

Kalabuhov je inače poznat po prijetnjama i vrijeđanju stranih diplomata, kao i prijetnjama medijima, poput uredniku „Avaza“ prošle godine, tri dana pred početak ruske invazije na Ukrajinu.

Avaz

Ovoga puta, Kalabuhov je ljut zbog stavova Reinertsena u našem listu, kada je u pitanju podrška NATO-u BiH.

- Kada je riječ o ruskom utjecaju ovdje u BiH i izjavama Ruske ambasade, moram reći da sam bio ne samo iznenađen već i užasnut činjenicom da Ruska ambasada prijeti BiH i njenim građanima. BiH je demokratska zemlja s demokratski izabranim liderima. BiH ima pravo da bira put kojim želi ići, da li će ostati neutralna, te da li će postati članica EU i NATO-a. Prijetnje Rusije upućene političarima, građanima i novinarima su neprihvatljive. Činjenica da Rusija pokušava da ušutka novinare i medije u ovoj zemlji predstavlja kršenje osnovnih vrijednosti u demokratskoj zemlji poput BiH. Govorimo o ljudskim pravima zaštićenim međunarodnim konvencijama - slobodi govora i slobodi izražavanja. Smatram da je to nedopustivo i nadam se da će ta praksa Ruske ambasade prestati - rekao je između ostalog Reinertsena, što je, kako saznajemo iznerviralo Kalabuhova.

On je zbog toga uputio prijetnju Reinertsenu, koji je, prema informacijama "Avaza" o tome obavijestio nadležne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.