ZAKON O IMOVINI RS

Gori Twitter nakon Dodikove reakcije na odluku Ustavnog suda: "Popiti rakiju, pa apaurin"

Ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski je prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Twitter

H. J. I.

3.3.2023

Ustavni sud BiH donio je jučer odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS, do donošenja konačne odluke.

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik reagirao je na ovu odluku. 

"Politički dirigovana odluka"

- Ovakvom mjerom Ustavni sud BiH suštinski je prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kako bi "pravno pokrio" njegovu nepravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlaštenja. Privremena mjera koju je izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom "zato što se radi o složenom pitanju" i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu - naveo je Dodik. 

Dodao je da je takav pravni argument "složeno pitanje" i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismijavanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste – mjesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smiješnu državu.

"Popiti rakiju, pa apaurin"

- Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH - rekao je Dodik.

Nakon njegove izjave, društvene mreže gore. 

"Popiti rakiju, pa apaurin", "Znamo da je nezgodno vraćati veliki kredit na račun entiteta, ali o tome ste trebali misliti kad ste se razbacivali tuđim novcem", "Imovina Bosne i Hercegovine prema Ustavu i zakonu, u skladu s donesenim presudama, pripada isključivo državi a ne entitetima" su samo neki od komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.