OPĆINA CENTAR

Srušio se dio stare zgrade u centru Sarajeva, Mandić proziva sve zbog niza problema

Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, naveo je Mandić

Mandić: Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao. Screenshot

E. A.

5.3.2023

Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić saopćio je da se urušio dio zida stare centrale na Marijin Dvoru. Srećom, kako je dodao, nije bilo opasnosti za živote ljudi.

- Dio zida stare centrale na Marijin dvoru jutros se urušio. Srećom, sa strane sa koje nije bilo opasnosti za živote ljudi. Odmah sam otišao na lice mjesta zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom CZ. Zahvaljujem i PU Centar na brzoj intervenciji. Preduzete su dodatne mjere zaštite - naveo je na Facebooku.

Dodao je i to da se postavlja pitanje zašto se ovo dešava, jer sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. 

- Također, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti - stoji u objavi.

Kako kaže, već dvije godine apeluje na gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B, te da to činim i sada. 

- Pozivam i federalne i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju i šta sve ne, da se uključe u rješavanje ovog problema. Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25 - godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi. Naravno, pozivam i državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni sramnu odluku o HUKu. Općina Centar više neće "skupljati gelere" i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao - naveo je Mandić u svojoj objavi na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.