NEVJEROVATNO

Ko je krenuo da u strogom centru Sarajeva divlje gradi neboder od 22 sprata?

Zakoni i procedure se moraju poštovati i tu ne smije biti iznimke, kazao je načelnik Općine Centar

Piše: E. Ma.

24.12.2022

Predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Facebook

Inspekcija je jutros zabranila izvođenje radova u blizini sarajevskog tržnog centra "Alta". 

Radnici na gradilištu su se pojavili rano jutros kako bi nastavili svoje radove, međutim opštinska inspekcija je izašla na mjesto gradnje i utvrdila da izvođač nema neophodnu saglasnost.

- Nakon što smo sinoć iz medija saznali o pokretanju radova u zoni kvadranta A, na Marijin dvoru, opštinska inspekcija je jutros obavila inspekcijski nadzor i ustanovila da izvođač nije imao sve neophodne saglasnosti. Radovi su zaustavljeni, a više informacija ćemo objaviti u narednim danima - napisao je Mandić na Facebooku.

On je naglasio da Općina Centar nije protiv investicija i investitora. 

- Naprotiv! Međutim, zakoni i procedure se moraju poštovati i tu ne smije biti iznimke. Naša inspekcija će brzo biti u mogućnosti izdavati i prekršajne naloge. Još jednom molim sva zainteresovana pravna i fizička lica da poštuju propise. Vrijeme bezakonja je prošlo. Idemo dalje - naveo je Mandić.

Inače, na lokalitetu iza hotela "Holiday" predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Veća površina ovog zemljišta je u vlasništvu firme za nekretnine "Palace Investments" iz Sarajeva, a dio zemljišta je u vlasništvu Općine Centar. Na tom prostoru bi trebali biti izgrađeni građevina visokog prizemlja i sa dva sprata, iza nje bi bio neboder sa 22 sprata te prizemnica s mansardom.

Postavlja se pitanje ko je krenuo da u strogom centru Sarajeva divlje gradi neboder od 22 sprata. Tu je veoma mali prostor, što je suprotno Zakonu o prostornom uređenju i ne mjesta za zelenu površinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.