ODGOVORIO KOŠARCU

Bičakčić: Regulisanje gasa u BiH je čisto tehničko pitanje

Ne radi se ni o kakvom napadu, nego o potrebi rješavanja postojećih problema, istakao je Bičakčić

Edhem Bičakčić. Anadolija

H. J. I.

6.3.2023

Regulisanje transporta prirodnog gasa i regulatora na nivou Bosne i Hercegovine je čisto tehničko pitanje kojim bi bili riješeni problemi svih međunarodnih gasnih interkonekcija između naše i susjednih zemalja, izjavio je danas Edhem Bičakčić, predsjednik Udruženja elektroenergetičara BiH.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ustvrdio da su pitanja koja zakon reguliše "napad na ustavne nadležnosti Republike Srpske".

- Ne radi se ni o kakvom napadu, nego o potrebi rješavanja postojećih problema i stvaranju uslova za funkcionisanje tržišta prirodnog gasa, slobodnu trgovinu, kontinuirano snabdijevanje ovim energentom i razvoj osnovne transportne gasne infrastrukture - dodao je Bičakčić za Fenu.

Naglasio je da je uporište za ovaj stav u činjenici da je formiranje državnih korporacija definisano i Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma, na čemu se temelji i formiranje Elektroprenosa BiH i Državne regulatorne komisije za električnu energiju te da će dok se to ne riješi, cijeli sektor zaostajati u razvoju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.