USPJESI

Sabina Talović, dizajnerica u studiju ID Interiors + Design: Kuhinja je simbol toplog doma

Savremeni kućanski uređaji imaju opcije za inteligentno upravljanje preko pametnog telefona ili pomoću tehnologije za automatsko pokretanje

Kuhinje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

8.3.2023

Da Bosna i Hercegovina ima uspješnih ljudi, dokaz je Sabina Talović, magistar produkt dizajna i dizajnerica u studiju ID Interiors + Design. Kako nam je objasnila, ID Interiors + Design je dizajnerski studio sa sjedištem u Sarajevu koji se bavi kompletnim uređenjem prostora i dizajnom namještaja.

Zahtjevan zadatak

- Oblikovanje kuhinja je uža specijalnost našeg tima i jedan od čestih zadataka s kojima se susrećemo. Kuhinja je centralni dio doma, s dosta funkcionalnih elemenata. Planiranje i renoviranje kuhinje, kao i renoviranje kupatila je vrlo zahtjevan zadatak i jedna od najskupljih stavki prilikom opremanja enterijera - kazala je Talović.

Stoga, dodaje, njima kao dizajnerima enterijera prvenstveno je cilj oblikovati dugotrajnu, funkcionalnu kuhinju s pravilnim rasporedom elemenata i dovoljno prostora za odlaganje i radnu površinu.

- Ukoliko govorimo o trendovima, vodeći trendovi u stilskom oblikovanju kuhinja imaju postojanost - estetika kuhinje je stvorena da traje. Ipak, stil, boje, materijalizacija i završna obrada kuhinja jesu pod utjecajem promjena stilova i trendova u dizajnu enterijera, naročito jer su u posljednjih nekoliko godina kuhinje povezane s dnevnim boravkom - istakla je Talović.

Prati trendove

U skladu s konceptom otvorenih kuhinja, koje su formom skoro potpuno integrirane u ostatak prostora, pomno dizajnirani električni uređaji su potpuno integrirani u kuhinjske elemente, od nape do indukcijske ploče za kuhanje smještene ispod pulta. Savremeni kućanski uređaji imaju opcije za inteligentno upravljanje preko pametnog telefona ili pomoću tehnologije za automatsko pokretanje.

- Osim tehničkog znanja o proporcijama, odnosima u prostoru i karakteristikama materijala, zadatak dizajnera je da kreira jedinstvenu atmosferu u prostoru i kreira stilske poveznice između različitih dijelova enterijera. Ovo postižemo koristeći sva sredstva poput igre formama, bojama, teksturama i rasvjetom - dodala je Talović.

Kuhinja koja prati trendove je kreativna i originalna te se u tom slučaju ne treba bojati razmišljati izvan okvira.

Unikatna estetika

Uvodeći detalje poput neobičnih ručkica i specijalne materijale poput metala, kamena ili stakla, možemo postići unikatnu i odvažnu estetiku kuhinje.

- Kuhinjske fronte u dva tona ili dva različita stilska pravca su jedna od naših omiljenih kombinacija: naprimjer, fronte donjih kuhinjskih elemenata u klasičnom “shaker” stilu , dok su fronte gornjih kuhinjskih elemenata u jednoobraznom uni dekoru ili čak sa staklenim detaljima - rekla je Talović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.