PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Autsajderi u politici: Od kandidature na bijelom konju, do borca za korupciju i influensera

Ovakvi kandidati velik utjecaj mogu ostvariti u zemljama sa konfliktnom političkom kulturom, gdje građani u njima vide bijeg od svakodnevne politike

Ljubiša Preletačević Beli, Dario Juričan i Jovan Radulović Jodžir. Screenshot - Zoe Sarlija/PIXSELL - Youtube

7.3.2023

Poznati crnogorski influenser Jovan Jodžir Radulović bit će kandidat za predsjednika te zemlje. Ovo nije prvi takav slučaj da se u svijetu politike pojavljuju nestranačke osobe, koje su ranije popularnost ostvarivale preko drugih stvari.

Što se tiče ovog regiona najpoznatiji slučajevi Luke Maksimovića, koji je koristio političko ime Ljubiša Preletačević Beli u Srbiji i Darija Juričan. Zajedničko za njih je bilo da su brzo došli da određene popularnosti, ali da su i brzo nestajali iz politike. Razlozi su jednostavni. Ovakvi kandidati su ličnosti i oni mogu dobiti glas na svoje ime, no predsjednički izbori su u ovisnosti od države do države u razmaku od četiri do sedam godina. Za parlament su potrebni stranačka infrastruktura i ljudi, čime bi oni obesmislili sami sebe, a predug period između predsjedničkih izbora smanjuje, kako medijsku pažnju, tako i motiv među tim ljudima.

Ljubiša Preletačević Beli. Screenshot

Fokus nije na programu

Za sve ove ljude zajednički je bio karakterističan način obraćanja, kako bi privukli pažnju u političkom svijetu. Na taj način oni razbijaju kalupe političkih kultura i odlaze od klasičnog stranačkog djelovanja, a samo djelovanje nije bazirano na nekom programu, nego je cilj obesmišljavanje politike. Oni su tako htjeli privući marginalne grupe, mlade i one koji su izgubili povjerenje u izborni proces. Ovakvi kandidati naročito velik utjecaj mogu ostvariti u zemljama sa konfliktnom političkom kulturom, gdje građani u njima vide bijeg od svakodnevne politike.

Zajedničko za njih je i to da su im društvene mreže jak adut.

Ljubiša Preletačević Beli bio je kandidat za predsjednika Srbije na izborima 2017. godine ispred svog pokreta "Sarmu probao nisi", kada je imao samo 26 godina.

Ljubiša Preletačević Beli. AP Photo / Darko Vojinovic

Njegovu kampanju su obilježili brojni performansi, a njegov dolazak na bijelom konju i u vunenim čarapama je bio hit.

- Uđem u gradski prijevoz, samo se čuje „Ave Beli“, „Samo jako“, odem na pijacu, samo čujem „Ave Beli“, sinoć šetam sa djevojkom, uđem u kafić, samo čujem „Ave Beli“ – rekao je na početku kampanje Beli.

Njegov rezultat bio je impresivan i on je ostvario svoj cilj da banalizira politiku u Srbiji. Ljubiša Preletačević Beli je uspio da prikupi veliki broj onih što nisu glasali, ali i onih opozicionih glasova, koji su bili razočarani rasipanjem Demokratske stranke i mnoštvom opozicionih kandidata. Tako je na kraju ovaj satirični političar dobio 344.498 glasova te je tako uzeo više glasova od Vojislava Šešelja i Vuka Jeremića, koji su dugo „žarili i palili“ na političkoj sceni Srbije. Osim aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića samo je Saša Janković ostvario tada bolji rezultat.

Nakon ovih izbora on nije bio više kandidat.

Borba za korumpiranog čovjeka

Dario Juričan je 2019. godine bio kandidat za predsjednika Hrvatske. On je popularnost stekao snimajući dokumentarce, između ostalog, o pokojnom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Glavna parola u kampanji mu je bila da će krasti kao Milan Bandić. On je tada promijenio svoje ime u Milan Bandić, ali s tim imenom nije nastupao na izborima.


Dario Juričan. Igor Kralj / PIXSELL

- Ja sam tu za malog korumpiranog čovjeka, moj program je korupcija. Želim vratiti poduzetnike koji su na službenom putu u BiH, Zdravka Mamića, osnivača HDZ-a Miroslava Kutlu, prijatelje Kolinde Grabar-Kitarović. Pomilovao bih ih. Želim biti kriminalac i primat ću kriminalce na Pantovčaku. Vrijeme je da kriminal dođe na Pantovčak – poručio je tada.

Njegov rezultat je bio lošiji od kolege iz Srbije, ali je ipak uspio biti peti po broju glasova u konkurenciji 11 kandidata. 87.883 građana Hrvatske ili 4,61 posto su glasali za njega.

Dario Juričan u predizbornoj kampanji. Zoe Sarlija / PIXSELL

"Bit će veselo"

Jovan Radulović Jodžir je prvi ovakav kandidat u Crnoj Gori, a u kratkoj dvosedmičnoj kampanji pokušava preko društvenih mreža postići rezutat. Iako je poznat kao komičar na društvenim mrežama, prema prvim njegovim izjavama čini se da u političkom djelovanju je umjereniji od svojih kolega.

- Mnogo su mi smiješni ovi koji hoće da se kandiduju, nekako su mi smotani, da ne kažem što drugo. Pa rekoh hajde da i ja probam. To je neka ljubav, kao i sve u životu desilo se spontano. To je ljubav prema državi. Želim neko osvježenje države, ljudi su tmurni, nikakvi. Ja ih nasmijem kroz društvene mreže, ali želim da ih nasmijem na pravi način i da ovu državu vodim u pravom smjeru i na pravi način. Sakupio sam puno potpisa i prijatno sam iznenađen – rekao je za crnogorski list Dan.

Kazao je da ne ne najavljuje spektakl.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije bilo ovakvih kandidata za najviše funkcije.

- Ne obećavam kule i gradove, kao što oni obećavaju, a od toga ništa ne ispune. Pokušavaju da fasciniraju ljude plaćama, penzijama, a onda samo ukanale i nas i državu. Obećavam da će biti lijepo i veselo. Nemam neka ogromna očekivanja. Želim da se oprobam u svemu ovome i da vodim državu ka pravom putu i na pravi način.

Screenshot / Youtube

Kazao je da ne ne najavljuje spektakl.

- Ne obećavam kule i gradove, kao što oni obećavaju, a od toga ništa ne ispune. Pokušavaju da fasciniraju ljude plaćama, penzijama, a onda samo ukanale i nas i državu. Obećavam da će biti lijepo i veselo. Nemam neka ogromna očekivanja. Želim da se oprobam u svemu ovome i da vodim državu ka pravom putu i na pravi način.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije bilo ovakvih kandidata za najviše funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.