PANEL DISKUSIJA

Johan Satler se sastao sa studentima u Sarajevu

Razgovarali su o razvoju kulturnog turizma

Sa održane panel diskusije. Twitter

H. J. I.

7.3.2023

Studenti Ekonomskog fakulteta, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i studenti Ekonomskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva danas su sa ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler) šefom Delegacije Evropske unije u BiH diskutovali o razvoju kulturnog turizma.

- Kulturni turizam posljednjih godina postaje sve bitniji, s obzirom da sve više turista poteže za autentičnim iskustvima koja im omogućavaju da upoznaju lokalnu kulturu. Uporedo, ovaj vid turizma ima značajan uticaj na lokalnu ekonomiju, podržavajući biznise i stvarajući nova radna mjesta - kazao je Satler.

Prirodne atrakcije i prepoznatljivo gostoprimstvo

Dalje je dodao da, BiH kao zemlja sa jedinstvenom kulturnom baštinom, beskrajnom raznolikošću prirodnih atrakcija i prepoznatljivim gostoprimstvom, ima ogroman potencijal za razvoj turizma koji može igrati ključnu ulogu u ekonomskoj budućnosti BiH.

Panel diskusija je organizovana u sklopu novog projekat EU u BiH namijenjenog studentima javnih univerziteta, pod nazivom Generation Change. Razgovoru sa studentima pridružili su se i Benjamin Sturtevagen (Sturtewagen), šef diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u BiH, Asja Krsmanović, menadžerica takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala i Zana Karkin, poduzetnica i osnivačica concept radnje Bazerdžan.

- Važnost kulturnog turizma u cjelokupnoj turističkoj industriji ne može biti dovoljno naglašena - ističe Asja Krsmanović, menadžerica Takmičarskog dijela SFF, najvećeg filmskog događaja u regiji i jedna od današnjih panelistica.

- SFF kao projekat već skoro trideset godina govori u prilog činjenici da je moguće osmisliti i kontinuirano provoditi društveno koristan i odgovoran projekat koji razvija, stvara i predstavlja kulturni sadržaj, ali i pospješuje ekonomski razvoj zajednice, te pruža mogućnost sticanja radnog iskustva stotinama mladih ljudi godišnje - zaključila je Krsmanović.

Studenti će posjetiti Brisel

Student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Pavlović istaknuo je da je sretan što su studenti dobili priliku da ih se u okviru ovog projekta Evropske unije čuje. U planu je i nastavak učešća u projektu.

- Trenutno imam nekih ideja, pa ću se konsultovati sa kolegama i vrlo je moguće da ćemo se prijaviti u toku dana i smisliti nešto kreativno kako bi nastavili ovu priču promocije turizma i naše zemlje - kazao je Pavlović.

Naime, u narednoj fazi Generation Change projekta mladi će imati priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

U naredna dva mjeseca, ambasador Satler će sa ambasadorima zemalja članica EU posjetiti javne univerzitete širom BiH te razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, kao i za napredak države ka Evropskoj uniji.

Tokom šest događaja koji će se održati u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci i Bihaću, ambasador će se sastati sa više od 800 studenata i imati priliku čuti razmišljanja nove generacije budućih lidera u BiH kao i odgovoriti na studentska pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.