U SARAJEVU

Krišto razgovarala s ambasadorom Italije

Ambasador Di Ruca informirao je Krišto o kandidaturi Rima za EXPO 2030

Di Ruca i Krišto: Sa današnjeg sastanka. Vijeće ministara BiH

A. O.

8.3.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Italije u BiH Markom Di Rucom (Marcom Di Ruzzom) o unaprijeđenju bilateralne saradnje.

Tokom sastanka istaknuto je da se radi o dvije prijateljske države i da postoji značajan prostor za unaprijeđenje bilateralne saradnje u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja.

Kontinuirana podrška

Krišto je izrazila zahvalnost Italiji na kontinuiranoj podršci demokratskim i reformskim procesima u Bosni i Hercegovini stabilnosti i euroatlantskih integracija.

Dodala je da je Italija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te, s tim u vezi, istaknula značaj institucionalne povezanosti putem bilateralnih sporazuma, čime bi se kreirali preduslovi za brži i sigurniji protok ljudi, robe i kapitala.

Prioriteti rada

Krišto je informirala ambasdora Di Ruca o prioritetima rada Vijeća ministara BiH u predstojećem razdoblju. Naglasila je da euroatlantske integracije nemaju alternativu i da će fokus rada biti usmjeren na ispunjenje 14 prioriteta EU-a, uz rješavanje brojnih domaćih pitanja s ciljem stabiliziranja političkih prilika, poput veoma značajne reforme izbornog zakonodavstva.

Ambasador Di Ruca informirao je Krišto o kandidaturi Rima za EXPO 2030. Također, čestitao je Krišto na imenovanju i poželio joj uspješan rad na čelu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.