SASTANAK SA SARACINOM

Lendo i strancima poručio: Bez SDA nema formiranja Vlade FBiH

Lendo je izjavio da je Saracinu iznio svoj stav, te ponovio da bez SDA ne vidi formiranje nove Vlade FBiH

Lendo i Stojanović razgovarali sa Saracinom. Fena

S. S.

9.3.2023

Specijalni predstavnik njemačke vlade za zapadni Balkan Manuel Saracin danas je u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH razgovarao o formiranju vlasti na federalnom nivou sa potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Oni su na sastanku Saracina upoznali o svojim viđenjima kako bi se trebala formirati Federalna vlada, pri čemu je bilo jasno da se radi o različitim stavovima.

Nakon sastanka, Lendo je izjavio da je Saracinu iznio svoj stav, te ponovio da bez SDA ne vidi formiranje nove Vlade FBiH.

Saslušao i prenio iskustva iz Njemačke

- Nastojao sam biti realan i optimističan. Saracin je došao da nam pomogne i siguran sam da će nam pomoći. On nas je saslušao i pokušao prenijeti pozitivna iskustva iz Njemačke i to je nešto što je dobro. Predložio nam je da se dogovorimo i zato imamo 28 dana i vjerovatno ćemo 28. dan imati neka rješenja. Tri političke partije, SDA, SDP BiH i HDZ BiH kao nosioci ovih procesa, trebaju da iznađu rješenja – rekao je Lendo.

Kaže da SDA i Demokratska fronta kao pobjednici ovogodišnjih Općih izbora trebaju biti dio Vlade, koju treba imenovati predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.

- Ne možemo blokirati, dvoje hoće jedan neće. Moramo iznaći rješenje i oni moraju to tako da shvate da bez SDA i DF u ovim okolnostima kakvi jesu ustavni i zakonski ne može doći do rješenja. Nikako da shvate da su stranke SDA i DF pobjednici ovih izbora i trebaju učestvovati u kreiranju Vlade - istakao je Lendo.

Iako su stranke Osmorke sa HDZ-om dogovorile podjelu resora Lendo ističe da do sada ništa nije dogovoreno niti predloženo.

Natpolovična većina

- Koalicija koja ima natpolovičnu većinu ima svoj program i raspodijeljene resore i mislim da će to vrlo brzo biti i predloženo – kazao je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Na današnjem sastanku upoznao je Saracina o problemima koji trenutno postoje u procesu formiranja vlasti.

- Predstavili smo mu situaciju u kojoj smo se našli i iznijeli naše konkretne stavove i potencijalna rješenja onako kako smatramo da bi se trebala razriješiti ova situacija. Problem su naša različita viđenja ko bi trebao formirati Vladu i na kojim principima. Zagovornik sam da to bude koalicija koja ima natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, dok je Lendo zagovornik da se 13 delegata koji su njega izabrali moraju poštovati pod svaku cijenu. U prevedenom značenju, to je jedan sukob našeg Ustava između građanskog i etničkog - poručio je Stojanović nakon sastanka, na kojem je rekao da je prijedlog njegovog rješenja da se poštuje građanska većina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.