DISTRIKT BRČKO

Probosanski blok smjenjuje SDA-ovog gradonačelnika

Sada su neke stranke uvidjele da način vođenja politike koji je dosad egzistirao ne vodi na dobro, kazala je Pamukčić

Skupština Distrikta Brčko: Bit će sazvana sjednica. Skupština Distrkta Brčko

10.3.2023

U Vladi Distrikta Brčko BiH formiran je novi probosanski blok koji čine četiri stranke – SBB, SBiH, NiP i SDP te Mejra Šečić iz reda nacionalnih manjina. Kriza unutar dosadašnje vladajuće većine koju su činili SDA, SDP i SBiH nastupila je zbog poteza gradonačelnika Eseda Kadrića, predsjednika brčanske SDA koji je smijenio člana Vlade Nedima Hamzabegovića, kadar SBiH.

Pružili ruku

Kako „Avaz“ saznaje, na vanrednoj sjednici Skupštine Distrikta Brčko BiH u srijedu će biti smijenjen SDA-ov gradonačelnik Esed Kadrić, a trebao bi biti imenovan Zijad Nišić (SBiH).

Ina Pamukčić, predsjednica organizacije SBB-a u Brčkom, kaže za „Avaz“ da su ove četiri stranke obavljale neformalne razgovore prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine. Još tada je dogovoreno da će one formirati blok koji će ući u vlast nakon izbora.

Pamukčić: Čvrsti temelji. Facebook

- To se nije desilo iz razloga što su pojedine stranke napravile većinu koju je sačinjavala SDA. Od lokalnih izbora do danas SBB je ostala principijelna stranka tokom cijelog svog djelovanja u opoziciji. Sada su neke političke partije uvidjele da način vođenja politike koji je dosad egzistirao ne vodi na dobro. Po drugi put smo pružili ruku ovom bloku da uđemo u razgovore i da pokušamo napraviti jednu novu priču na osnovu čvrstih temelja i programa rada - kazala nam je Pamukčić.

Nišić: Bez SDA. Facebook

Zijad Nišić, predsjednik SBiH Distrikta Brčko BiH, rekao je za „Avaz“ kako je kvota za smjenu Kadrića i izglasavanje novog gradonačelnika 19 i da imaju garanciju da će ona biti ispunjena.

Podnijeli zahtjev

- Pratimo procese u državi i naznake da će tako biti i na federalnom nivou, odnosno pratimo političku vertikalu, to je domino-efekt koji se prenio ovdje - istakao je Nišić.

Predsjednik brčanskog NiP-a Damir Bulčević potvrdio nam je da je podnesen zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine u srijedu.

Bulčević: Dvije tačke. Facebook

- Podnijeli smo zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj će biti dvije tačke dnevnog reda, prva je razrješenje gradonačelnika, a druga je izbor novog gradonačelnika. U skladu s Poslovnikom i Statutom Distrikta Brčko, uskoro ćemo dobiti poziv za sjednice - rekao je Bulčević.

Imaju podršku

Shodno Statutu, za formiranje nove vlasti i donošenje svih odluka potrebno je imati ruke iz sva tri bloka, koje ujedno čine većinu.

U hrvatskom bloku se nalaze tri zastupnika i svi su pripadnici HDZ-a, dok srpski broji deset ruku iz redova SNSD-a, PDP-a, Ujedinjene Srpske, SDS-a i jednog nezavisnog zastupnika. Novi probosanski blok u skupštinskim klupama podržat će i ostala dva bloka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.