SASTANAK S KONAKOVIĆEM

Šef diplomatije Italije: Podržavamo rad Šmita, stabilnost BiH nam je veoma bitna

Saradnja će biti jača u narednih nekoliko mjeseci i godina, kazao je

Antonio Tajani. A. Kukić

10.3.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) održao je zajednički sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg).

Nakon sastanka medijima se obratio šef italijanske diplomatije Antonio Tajani.

Ojačati saradnju naših zemalja

- Hoćemo da ojačamo saradnju naših zemalja. Saradnja će biti jača u narednih nekoliko mjeseci i godina - kazao je Tajani.

Istakao je da su spremni da pomognu BiH da ostvari standarde koje zadaje EU te dodaje da su opredijeljeni za zajednička ulaganja te je u tom svjetlu predloženo organiziranje biznis foruma.

Osvrnuo se i na pitanje migracija.

- Također je bitno raditi zajedno na suzbijanju ilegalnih migracija. Jučer je italijanska vlada usvojila nova pravila u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je, ali i dodao da postoji i balkanski koridor i da se zato mora radit zajedno.

Značaj Šmita

Kazao je da je ovo politička poruka i zato smo došli zajedno kao prijatelji i da žele da rade zajedno na zapadnom Balkanu.

Na pitanje novinara o visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, kazao je da je Italija i Austrija podržavaju njegov rad i da im je stabilnost BiH veoma bitna.

- Italijanski vojnici su dio misije Althea i stabilnost je nas prioritet - rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.