KONFERENCIJA U MINHENU

Italijanski ministar objašnjavao Ukrajincima: Kod nas nema ruske propagande

Znam da ima novinara koji rade u Rusiji, ali 99 posto Italijana je za Ukrajinu, kazao je Tajani

Tajani: Mi smo uz Ukrajince. Twitter

A. O.

20.2.2023

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani tokom vikenda boravio je u Minhenu gdje je učestvovao na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji na kojoj se između ostalog razgovaralo i o ratu u Ukrajini i odnosima Zapada i Rusije.

Tajani je jasno kazao da Italija čvrsto stoji uz Ukrajinu, međutim, taj odgovor nije zadovoljio jednog od ukrajinskih parlamentaraca koji je također bio dio panela u Minhenu.

Ruski kanali

On je upitao Tajanija zašto se u Italiji i dalje mogu gledati ruski kanali na televiziji.

- Zašto je, ako su sve države članice EU zabranile ruske medije, u Italiji i dalje moguće gledati te kanale. Nedavno sam odsjeo u hotelu u Italiji i vidio sam da i dalje imate ruske televizijske kanale - rekao je parlamentarac.

Tokom odgovaranja na pitanje parlamentarcu, Tajani je istakao da u Italiji ruska propaganda nema utočište. Mišljenja je da ruska propaganda mnogo više radi na društvenim mrežama nego u medijima.

Kontrola situacije 

- Danas su informacije na društvenima mrežama. Zbog toga sprovodimo odluku Evropske unije o autorskim pravima jer kroz nju je moguće kontrolirati situaciju i „braniti“ istinite informacije, 99 posto Italijana je uz Ukrajince u ovom ratu - poručio je Tajani.

Tajani je dodao da u Italiji nema ruske propagande.

- Znam da ima novinara koji rade u Rusiji, ali 99 posto Italijana je za Ukrajinu. Ruska propaganda ne postoji u mojoj zemlji i to nije problem - kazao je Tajani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.