BANOVIĆANIN DIO FUCZ-A

Bh. spasilac Husagić o tragediji u Turskoj: Najteže je bilo izvlačenje stradalih porodica sa djecom

Slike razaranja i stradanja ostat će im trajno urezane u sjećanje

Sa prijema. Općina Banovići

N. Aj.

10.3.2023

Bahrudin Husagić jedini je Banovićanin koji je sudjelovao u akcijama spašavanja stradalih nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj. 

Pretraživanje ruševina

Kao pripadnik Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) radio je na raščišćavanju i pretraživanju ruševina u naseljima Sumerler i Defne na području Hataja, koje je jedno od najteže zemljotresom pogođenih područja.

Kako je kazao u razgovoru sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Robertom Lapčevićem i načelnikom Općinskog štaba civilne zaštite Fuadom Brigićem, stanje koje su zatekli u razorenom Hataju je bilo jezivo, a najteže mu je palo izvlačenje stradalih porodica sa djecom od 7,8 i 9 godina. Za njega i ostale pripadnike tima FUCZ razmjere katastrofe su bile nestvarne i slike razaranja i stradanja ostat će im trajno urezane u sjećanje.

Saosjećali se sa stradalim

Istakao je da se tim od 52 pripadnika FUCZ suosjećao sa stradalim te da su dali svoj maksimum na terenu te da su se među posljednjima povukli iz ovog grada. Na povratku kući, u Bosnu i Hercegovinu, u znak zahvalnosti ugostili su ih Bošnjaci iz Sakarja, koji čine 70 posto stanovništva ovog grada.

Načelnik Gutuć zahvalio se Husagiću u ime Općine i svoje lično ime, te naglasio da će za učinjeni humani gest biti kandidiran za jedno od općinskih priznanja. Ovom prilikom upoznao ga da je općina Banovići uplatila 10.000 KM Agenciji za upravljanje katastrofama (AFAD) Republike Turske, a koja su namijenjena stanovnicima u ugroženim područjima – područjima pogođenim zemljotresom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.