13. APRILA ZAVRŠNE RIJEČI

Suđenje ministrici Dujmović: Raniji savjetnici ministara bili sa srednjom stručnom spremom

Dokaz odbrane u vidu ranije sudske presude, Kantonalno tužilaštvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga

Zora Dujmović i branioci. BIRN BiH

S. S. / BIRN BiH

13.3.2023

Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, odbrana je uložila niz materijalnih dokaza, piše BIRN.

Kantonalno tužilaštvo je uložilo prigovor relevantnosti na devet ranije dostavljenih dokaza odbrane za koje tvrde da se ne odnose na predmet optuženja i da nisu poznate niti naznačene okolnosti na koje se odnose.

- Ističem prigovor relevantnosti jer se dokazi ne odnose na predmet optuženja. Ovi dokazi se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu s optužnicom niti dokazima Tužilaštva jer se isti tiču istrage odbrane da li se pred ovim tužilaštvom vode slični postupci protiv drugih nosilaca vlasti - naveo je tužilac Dragoslav Gluhović.

Predloženo odbijanje prijedloga

Dokaz odbrane u vidu ranije sudske presude, Kantonalno tužilaštvo smatra nepotrebnim i predlaže odbijanje takvog prijedloga.

- Mislim da nema potrebe da se u sudski spis ulaže sudska praksa istog suda kao dokaz - kazao je Gluhović.

Branilac Davor Martinović je rekao da odbrana ostaje pri svim dokazima koje su predložili, kao i da su navodi Tužilaštva irelevantni, a da su okolnosti više nego poznate jer su na iste ispitivani svjedoci, a Sud nije odbijao mogućnost ispitivanja. On je kazao da bi odbijanjem dokaza došlo do povrede zakona.

- Mogli smo utvrditi da su, doslovno u svakom sazivu prethodnih ministara, postojali savjetnici koji nisu ispunjavali propisane uslove. Čak se govorilo i o većem broju savjetnika, od kojih su neki imali samo srednju stručnu spremu - rekao je Martinović.

Prihvaćeni dokazi Odbrane

Sud je prihvatio sve dokaze odbrane, kao i zahtjev Tužilaštva za produženje roka od 20 dana za dostavljanje dodatnih dokaza.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Naredno suđenje je zakazano za 13. april, kada je planirano izvođenje dodatnih dokaza i završne riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.