RAZGOVOR

Profesor Sandi Dizdarević za "Avaz": Još ne znamo sve posljedice u OSA-i BIH

Ni mi, ni građani još uvijek ne znamo sve posljedice rada, odnosno nerada, upošljavanja, operativnih akcija, koje su se vršile u službi, kazao je

Sandi Dizdarević. Facebook

Alen Bajramovic

15.3.2023

Biti direktor agencije poput OSA BiH treba prvenstveno da bude čast svakom profesionalnom službeniku, jer braniti interes nacionalne sigurnosti u spektru nesigurnosti i fenomena s kojim se suočavamo je ponos, čast i privilegija, kaže Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije i bivši istražitelj. Komentirajući odluku američkih institucija da se na crnu listu uvrsti i Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e, Dizdarević podsjeća na kontinuirane afere koje su se vezale za ovu agenciju i njenog direktora.

- Slušali smo i gledali mnoge situacije, od sumnje na nezakonitu diplomu, do presretnutih i tajno snimljenih razgovora iz državnih institucija i još puno toga. Građani su bili zbunjeni, a stručna i akademska zajednica razočarana, jer je to bio znak slabosti najbitnijih institucija u BiH. Ni mi, ni građani još uvijek ne znamo sve posljedice rada, odnosno nerada, upošljavanja, operativnih akcija, koje su se vršile u službi i duboko sam uvjeren da će se novi menadžment OSA BiH suočiti sa katastrofalnim stanjem - kaže Dizdarević.

Ne vidim efekte

Ipak, smatra da je ovakva odluka imala smisla da je donesena prije dvije ili godinu dana.

- Američke crne liste, s moje tačke gledišta, su davno izgubile smisao i postale bijele. Kao političke odluke koje donose SAD, na temelju podataka iz Ambasade, ne vidim da će imati efekte. Razloga je puno - pojašnjava Dizdarević.

Naš sagovornik se pita kako je Mehmedagić uopće mogao proći provjere, koje prate i strane ambasade.

- Znamo da se crne liste SAD u BiH promatraju dvojako. Imamo na njima brojne političare, bivše visoke zvaničnike VSTV-a koji i dalje obnašaju slične funkcije, bez posljedica. Imamo i političare pod optužnicama "teškim" desetke miliona koji se nalaze na crnim listama, a koji i dalje obnašaju funkcije. A nažalost imamo i pravosudne djelatnike koji iza sebe imaju 1.200 godina izrečenog zatvora mnogim organiziranim kriminalnim grupama - ističe profesor Dizdarević.

Logički teško objasniti

Na pitanje mogu li sankcije SAD-a promijeniti situaciju u BiH, bez angažmana domaćih institucija, naš sagovornik kaže da američke sankcije mogu imati posljedice, ali da se njima ukupno stanje u našoj zemlji neće promijeniti. 

- Ako imate bivšeg člana VSTV-a koji je i dalje politički aktivan, koji i dalje uživa blagodeti pozicija, ako imate premijera koji i dalje obavlja svoje redovne političke poslove, onda o kakvim promjenama govorimo?! S druge strane, žalosno je da očekujemo da nam drugi rješavaju probleme u našem dvorištu, uprkos postojanju 16 policijskih službi, novoformiranih antikorupcionih agencija, tužilaštava i ko zna koliko još upravnih organizacija. Nevjerovatne se stvari događaju koje je logički jako teško objasniti. Ako SAD imaju informacije i dokaze koji inkriminiraju bilo koga u ovoj zemlji, polazeći od mene ili bilo koga drugog, putem Međunarodne pravne pomoći dostave ih našim organima i stvar postaje vrlo jasna - lišite ga slobode i procesuirate. Ili ga nagradite, angažmanom u nekoj međunarodnoj organizaciji ili političkom pozicijom - kaže profesor Sandi Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.