IZAZOVI LOKALNE ZAJEDNICE

Ambasadori pet evropskih zemalja posjetili općinu u BiH

Želimo sarađivati i s civilnim sektorom, s privrednicima i mladima, kako bismo zajednički poduprli vaš rad, rekla je ambasadorica Španije

Ambasadori u posjeti Općini Prozor-Rama. Ramski Vjesnik

N. Aj.

16.3.2023

Općinu Prozor-Rama u srijedu je posjetila delegacija ambasadora iz Kraljevine Nizozemske, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Španije, Švicarske i Kraljevine Belgije, a tema radnog sastanka bio je osvrt načelnika općine Prozor-Rama na stanje u Bosni i Hercegovini, kao i Federaciji BiH.

Radnom sastanku s načelnikom općine Jozom Ivančevićem sa saradnicima i predsjednikom Općinskog vijeća Ibrom Plecićem, prisustvovali su ambasador Nizozemske Jan Valtmans (Waltmans), ambasador Njemačke Tomas Fitšen (Thomas Fitschen), ambasadorica Kraljevine Španije Maria Teresa Lizaranzu Perinat, ambasador Švicarske Daniel Hun (Hunn), šef Diplomatskog ureda Ambasade Kraljevine Belgije Benjamin Stautevagen (Stuetewagen) te generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Razgovarano je i o tome s kakvim se izazovima susreće lokalna zajednica, kakvu ima perspektivu napretka, a poseban naglasak stavljen je na moguća polja saradnje s ambasadorima i zemljama koje predstavljaju, saopćeno je iz Općine Prozor-Rama.

Ivančević je, prije svega, istaknuo projekt izgradnje nove tvornice „GS-Rama“, koji je predstavila zastupnica firme „GS-Tvornica mašina Travnik“ Snježana Kopruner.


Ambasadorica Španije - Avaz
Ambasador Nizozemske - Avaz
Prozor-Rama - Avaz
Prozor-Rama - Avaz
Prozor-Rama - Avaz

- Rekao bih da je to jedan izazov za našu općinu. Dosta ljudi je iseljeno iz ovog kraja, a razlog je upravo nezaposlenost ljudi. Nama su došli novi investitori zahvaljujući gospođi Kopruner koja ulaže u našu općinu, a to su GS Holding iz Regensburga i GS-TMT tvornica u Travniku - kazao je Ivančević.

U ime delegacije govorila je ambasadorica Španije Maria Teresa Lizaranzu Perinat, a svaki od ambasadora je za načelnika i predstavnike općine imao nekoliko pitanja, od ekonomije, civilnog društva, što misle o EU i slično.

- Želimo sarađivati s lokalnim vlastima. Želimo sarađivati i s civilnim sektorom, s privrednicima i mladima, kako bismo zajednički poduprli vaš rad i radili upravo na stvarima koje su najrelevantnije. Jedan od izazova je svakako i odlazak mladih, takozvani odljev mozgova, koji se i ovdje događa. Blizina EU, s jedne strane, može predstavljati priliku, ali, s druge, predstavlja i izvjestan izazov - rekla je ambasadorica Perinat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.