ZASJEDANJE 21. MARTA

Prolongirana tačka: NSRS nije razmatrala Nacrt zakona koji kriminalizira klevetu

Također, rok za dostavljanje primjedbi i sugestija sa 15 skraćen je na sedam dana

Sa sjednice. NSRS

A. O.

16.3.2023

Narodna skupština RS danas je nastavila Drugo redovno zasjedanje, međutim, nije bilo rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, a koji tretira pitanje klevete.

Usvojen je Program rada Parlamenta i Zakon o posebnom registru pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece.

Razmatranje o statusu

Zastupnici su najviše razmatrali šestu tačku - Prijedlog zakona o gradu Prnjavoru čijim bi usvajanjem ovo mjesto dobilo status grada. Predstavnici opozicije su najviše inicirali raspravu, posebno zastupnici iz istočnog dijela Hercegovine.

Oni su pitali vladajuće strukture po čemu Prnjavor zaslužuje status grada u odnosu na neka mjesta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. 

O ovom pitanju nije pronađen konsenzus, a NSRS će razmatrati ovo pitanje 21. marta.

Skraćen rok

Činjenica da je upućena inicijativa za preispitivanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS u smislu primjene Pravila za izradu zakona i drugih propisa RS-a i dalje je sporna. Ministarstvo pravde RS je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, te na taj način utjecalo na onemogućavanje upućivanja primjedbi i sugestija na krivična djela protiv časti i ugleda od zainteresovane javnosti.

Također, rok za dostavljanje primjedbi i sugestija sa 15 skraćen je na sedam dana, a Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih općih akata RS je predviđeno 15 dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.