PREDSTAVNIČKI DOM

Zastupnici raspravljali o Prijedlogu dopuna Zakona o sportu u BiH

Ustavnopravna komisija danas, drugi put, nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona

Predstavnički dom PSBiH. Fena

FENA

20.3.2023

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić (Narod i pravda), sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisija.

Ustavnopravna komisija danas, drugi put, nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, tako da će se poslanici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Kako je naveo predlagač, predloženi zakon ima cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih naših reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban fond koji će biti uspostavljen.

Predlagač Zvizdić

Zastupnik Denis Zvizdić, kao predlagač zakona, na sjednici je kazao kako je sasvim siguran da svi poslanici intimno, potpuno jasno razumiju prednosti i kvalitet rješenja predloženih ovim zakonom, kako za strukovne saveze, tako i za naše reprezentacije, pojedinačne sportiste koji se u ime BiH takmiče na različitim nivoima međunarodnih takmičenja.

Prema njegovim riječima, Ustavnopravna komisija nije ništa utvrđivala, „ona je samo izglasala, bez bilo kakve stručne rasprave i bilo kakvog stručnog obrazloženja, ovakav stav“.

- Ustavnopravna komisija nije uopće ništa raspravljala, nema nijedno suvislo stručno obrazloženje zašto to nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ili zašto principi ovog zakona nisu u skladu s Ustavom BiH i pravnim sistemom. Jednostavno je to izglasano automatski, na bazi nekih političkih stavova - smatra Zvizdić.

Zastupnik Albin Muslić (SDP BiH), koji je i predsjedavajući Ustavnpravne komisije, kazao je da su dva puta razmatrali predloženi zakon i oba puta su se, većinom glasova prisutnih, izjasnili da ne postoji ustavni i zakonski osnov i da većina članova komisije cijeni da predmetni propis nije u skladu pripcipima.

Dodatna pomoć s nivoa BiH

Napomenuo je da je on glasao za postojanje ustavnog osnova te podržao principe predloženog zakona.

Zastupnica Mia Karamehić-Abazović (Narod i pravda) je pozvala kolege da razmisle kada se budu izjašnjavali o mišljenju Ustavnopravne komisije o tome „šta uskraćujemo svim našim mladim sportistima, svim“.

Prema njenim riječima, ovo više nije pitanje nacionalne zastupljenosti, nije pitanje bilo kakvog prenosa nadležnosti, „ovo je pitanje da li će sportisti BiH, bili oni Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, imati adekvatne uvjete za vlastiti razvoj i za razvoj i njihovih sredina i njihovih klubova i za razvoj sporta u BiH“.

- Ako uskraćujete dodatnu pomoć s nivoa BiH, koja će biti značajna, vi onim osobama, onima talentiranim mladim ljudima iz vaših sredina, bilo da je ta sredina Sarajevo, Široki Brijeg, Banja Luka ili bilo koja drug sredina u BiH, uskraćujete mogućnost za napredovanje - istaknula je Karamehić-Abazović.

Zastupnik Šerif Špago (SDA), koji je član Ustavnopravne komisije, kazao je kako mu nije jasno da je nekada ovaj parlament donio taj zakon, a da sada utvrđujemo da dopune tog zakona nemaju ustavnog osnova.

SDA protiv negativnog mišljenja

Dodao je da će poslanici SDA biti protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije.

Zastupnik Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao kako misli da razlozi onih koji su protiv nemaju veze sa sadržajem ovog zakona, nego s političkim stavom, s kojim on nije saglasan.

- Želim ovo podržati i apelovati na ostale da razmišljaju o sadržaju zakona i onima na koje se zakon odnosi, a ne političkom stavu da treba zaustaviti svaki mogući razvoj reprezentativnog sporta zato što je to Bosna i Hercegovina - naveo je Magazinović.

Zastupnik Darko Babalj (SDS) je pitao predstavnike parlamentarne većine zašto ne nađu način da u budžetu institucija BiH pomognu sportu i sportistima, „nego predlažete zakone, a sami znate da su ti zakoni osuđeni na propast, jer vlast koja je napravljena je samo da bi sjela u fotelje i podijelila plijen“.

Nakon što je okončana rasprava o ovom prijedlogu zakona, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a data je pauza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.