SIMBOL RASPARENE ČARAPE

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom: Jedno od najčešćih genetskih odstupanja

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća

Sa prošlogodišnjeg obilježavanja u Rumuniji. AP Photo/Andreea Alexandru

Anadolija

21.3.2023

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom (Down) obilježava se danas, a simbolično im svi mogu dati podršku nošenjem rasparenih čarapa.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisustvom jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća.

Zbog toga je Down Syndrom International (DSI) službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Ovaj datum je specifičan i značajan jer 21. mart predstavlja trisomije, tri hromosoma u 21. paru koji uzrokuju Daunov sindrom.

Ime po ljekaru

Sindrom je nazvan prema engleskom ljekaru Džonu Lengdonu Daunu (John Langdon Down) koji ga je 1866. godine prvi opisao, a skoro stotinu godina kasnije (1959.) francuski genetičar Žerom Lejeun (Jerome Lejeune) otkrio je uzrok sindroma. Ujedinjene nacije službeno obilježavaju ovaj dan od 2012. godine.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Daunovim sindromom. Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Daunov sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma, što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem položaja

Obilježavanjem Svjetskog dana želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Daunovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Simbol Dana osoba s Daunovim sindromom su šarene čarape, jer ih te osobe ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.