PROVJERILI SMO CIJENE

Somun u Sarajevu dvostruko skuplji nego u Zenici

U glavnom gradu BiH na većini mjesta prodaje se za 1 KM

Neizostavan dio ramazanske trpeze. Anadolija

24.3.2023

Somuni su, tradicionalno, neizostavan dio iftarskih trpeza, ali je i njihova cijena, nažalost, sve viša. U prošloj godini došlo je do poskupljenja hljeba i svih pekarskih proizvoda, pa je tako neminovno bilo i poskupljenje somuna.

Bez promjene

Tako je s 80 feninga, koliko je koštao na većini prodajnih mjesta u Sarajevu za vrijeme prošlog ramazana, poskupio na 1 KM. Adi Babić iz pekare „Mahir“ nam je rekao da somuni u ovoj pekari koštaju 1 KM, no toliko su bili i prošle godine. U većini sarajevskih pekara je ta cijena, somuni nisu pojeftinili, a nije bilo ni značajnijeg poskupljenja nakon prošlogodišnjeg.

I u pekarama „Poričanin“ i „Alifakovac“ su nam kazali da će cijena somuna ovog ramazana biti 1 KM.

Ipak, u pojedinim dijelovima BiH somuni se mogu kupiti i za 0,50 KM. To je slučaj s pekarom A&M, koja se nalazi u Zenici. Ostala je ista cijena kao i prošle godine, a kako su nam kazali, ne razmišljaju o podizanju cijene somuna.

Prošle godine

U tuzlanskoj pekari „Dita“ se, također, zadržala prošlogodišnja cijena somuna, koji i ove godine koštaju 0,60 KM.

Pekar Mahir iz zeničke pekare „Lindapek“ rekao je da je došlo do poskupljenja od 10 feninga, pa tako, umjesto dosadašnjih 60, somun košta 70 feninga.

I u pekari „Rondo“ u Mostaru došlo je do poskupljenja somuna, i to za 20 feninga. Kako nam je rekla radnica Ajla, prošle godine je somun koštao 0,50, a ove je 0,70 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.