EKSKLUZIVNO

Objavljujemo ukidajuću presudu u slučaju "Memić": Zašto nije svjedočio doktor Dizdarević!

Ne proizlazi da je Sud na glavnom pretresu dao adekvatne razloge za svoju odluku, niti je svoju odluku obrazložio

Armin Durgut / Pixsell - Avaz

Miralem  Aščić

27.3.2023

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prošle sedmice oslobađajuću presudu u slučaju "Dženan Memić".

Suđenje će biti ponovljeno pred ovim vijećem.

"Avaz" ekskluzivno objavljuje presudu Apelacionog vijeća Suda BiH, koja je donesena 2. marta.

Bitne povrede postupka

Utvrđena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka, jer prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama i ne postiže cilj zakonite i pravilne sudske odluke

Ovu odluku donijele su sudije Azra Miletić (predsjednik Vijeća), Staniša Gluhajić i Amela Huskić.

Memić presuda. Avaz

U ponovnom postupku otklonit će se učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, ponovno izvesti već izvedeni dokazi, te uz ocjenu ostalih žalbenih navoda po potrebi izvest i drugi dokazi - stoji u obrazloženju ukidajuće drugostepene presude.

Osim toga, u presudi stoji da je nakon izvršenog uvida u transkript s glavnog pretresa od 30.06.2022. godine, "Apelaciono vijeće utvrdilo da je nakon iscrpnog izlaganja tužioca o važnosti stručnog svjedoka za dokazivanje optužbe i na koje okolnosti bi svjedočio dr. Kemal Dizdarević, te izjašnjenja branilaca povodom ovog prijedloga, prvostepeno vijeće donijelo i objavilo odluku kako slijedi:

Odbijen zahtjev tužioca

- Odlučili smo da ne prihvatimo tužiočev zahtjev da se sasluša u svojstvu svjedoka stručnog lica Kemal Dizdarević, na iste okolnosti je saslušan vještak, dovoljno su razjašnjene trenutno te okolnosti. Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati.

Ali, u presudi stoji:

Ne proizlazi da je Sud na glavnom pretresu dao adekvatne razloge za svoju odluku, niti je svoju odluku obrazložio, a pogotovo ne detaljnije, u pobijanoj presudi, što je bio dužan učiniti s ciljem zadovoljenja standarda obrazložene sudske odluke - istaknuto je.


Memić presuda. Avaz

Naglašeno je da se Prvostepeno vijeće ni na jednom mjestu u obrazloženju pobijane presude nije očitovalo na dokazne prijedloge stranaka.

Odlučne činjenice

- Ovo Vijeće je nakon izvršenog uvida u zapisnike s glavnog pretresa utvrdilo da se Sud na pretresu samo uzgredno izjašnjava o istim, bez upuštanja u detaljniju analizu prigovora i zauzimanja konkretnog stava koji treba biti obrazložen kao rezultat logičnog slijeda provedene analize. Stoga je ovo Vijeće utvrdilo da u tom pogledu u pobijanoj presudi nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.