SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Ročište u Sudu BiH: Razmatra se žalba na oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i ostalima

Tužilaštvo BiH traži ukidanje presude

Muriz Memić i Davor Dragičević - Avaz
Josip Barić - Avaz
Alisa Mutap - Avaz
Alisa Mutap - Avaz
Zijad Mutap - Avaz
+2

2.3.2023

U Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine za danas je zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati žalba Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu u slučaju "Dženan Memić".

Žalba je upućena 27. decembra, a tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara traže da Apelaciono vijeće poništi oslobađajuću presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Sud BiH u predmetu „Zijad Mutap i drugi“ donio je u novembru prošle godine presudu, a kojom se optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, usljed kojih je preminuo.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Tužioci su na desetinama stranica žalbe ukazali na brojne propuste u prvostepenoj presudi.

Sudija Branko Perić je nakon izricanja presude pročitao kratko obrazloženje presude, a potom se obratio Murizu i Arijani Memić, ocu i sestri preminulog Dženana, riječima da ne trebaju odustati od svoje borbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.