SARAJEVO

Vojni ataše SAD posjetio Ministarstvo odbrane BiH

Teme sastanka bile su saradnja s NATO-om, aktivnosti koje su planirane u narednom periodu u MOBiH i OSBiH

S održanog susreta. MOBiH

A. O.

27.3.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je u posjetu primio vojnog atašea SAD brigadira Erika R. Adamsa (Erica) R. Adamsa.

Teme sastanka bile su saradnja s NATO-om, aktivnosti koje su planirane u narednom periodu u MOBiH i OSBiH, te bilateralna saradnja dviju prijateljskih zemalja.

Zemljotresi u Turskoj i Siriji

Helez je, analizirajući aktivnosti u proteklom periodu, istakao reakciju MOBiH i OSBiH povodom devastirajućih zemljotresa koji su zadesili Republiku Tursku i Siriju, dodavši kako je tim OSBiH proveo sedmodnevnu misiju traganja i spašavanja u najteže pogođenim regijama u Turskoj. U nastavku razgovora ministar se zahvalio na brzoj implementaciji odluka s prošlogodišnjeg samita NATO-a u Madridu, te odobravanja Paketa pomoći NATO-a odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH - DCB inicijativa, koji će osigurati jačanje kapaciteta OSBiH, što je izuzetno potrebno u trenutku kada se cijela Evropa susreće s izazovima zbog rata u Ukrajini.

Također, Helez je dodao kako postoji sve veća dinamika saradnje s EU te da je dobijen i “kandidatski status”, navodeći da, osim paketa pomoći od NATO-a, i od EU, već drugu godinu uzastopno MOBiH dobija podršku u opremi za OSBiH.

Brigadir Adams je apostrofirao da SAD nastavljaju sa svim oblicima saradnje sa BiH kao i programima vojska vojsci (Mil2Mil), te da se rad MO BiH na unapređenju partnerstva dviju zemalja izuzetno cijeni od strane SAD.

Usvojen budžet

Adams zaključuje kako je dobro vidjeti da je usvojen budžet institucija BiH, gdje će povećanje za odbrambeni sektor utjecati na jačanje morala pripadnika OSBiH koji su se do sada pokazali veoma odgovorni i profesionalni u obavljanju svojih dužnosti.

Povodom bilateralne saradnje ministar Helez je izrazio želju da se ista intenzivira s naglaskom na US sponzorisane programe školovanja i obuke za pripadnike OSBiH, urgirajući za nastavak finansiranih projekata za opremanje OSBiH, kako bi se zaokružio koncept unapređenja operativnih kapaciteta, povezujući ljudstvo, obuku i sredstva u jedinstvenu cjelinu.

Zahvala na spremnosti

Ministar Helez se zahvalio na iskazanoj spremnosti SAD za osiguranje dodatnog paketa pomoći u visini od 23 miliona dolara za nabavku helikoptera, što će nadalje unaprijediti operativnost OSBiH, te osigurati nastavak aktivnosti na ispunjavanju ciljeva ka euroatlantskom putu BiH.

Za kraj, brigadir Adams je najavio da će najavljena donacija helikoptera biti realizirana po okončanju administrativnih procedura te poručio kako SAD ostaju posvećene nastavku saradnje sa željom da se ona unaprijedi u budućnosti, što bi dovelo do konačne integracije BiH u NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.