SPORNA IMOVINA

Dodik ponovo napao Marfija: Radi protiv srpskog naroda u BiH

Dodik je rekao da Marfi i osoblje Ambasade SAD potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema RS

Milorad Dodik. Twitter

H. J. I.

28.3.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je opet napao ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy), te je rekao "da Marfi i osoblje ove ambasade rade protiv srpskog naroda u BiH".

Dodik je rekao da Marfi i osoblje Ambasade SAD potvrđuju neprijateljsko raspoloženje prema RS kada tvrde da imovina pripada BiH, dodajući da je to udar na teritorijalni i svaki drugi vid suvereniteta RS.

"Nadobudni ambasador"

– Marfi je to potvrdio i u intervjuu za "Nezavisne novine", kada je rekao da imovinu treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a to zaista nije u skladu sa ustavnim uređenjem niti je na bilo koji način predviđeno – rekao je Dodik u Banjoj Luci.

On je rekao da RS pripada imovina koja je na prostoru RS, poručujući da će to tako i ostati.

– Tako će i ostati, volio to ili ne volio jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže "jedno je politička elita, a jedno je narod", a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je dodao da poštuje američki narod i američku državu, ali ne i, kako je rekao, mešetare koji 20 godina nastoje da RS oduzmu imovinu.

– U tome je čitav problem. Mi to vidimo i upozoravamo da pitanje imovine neće biti na dnevnom redu, jer imovina pripada nama – rekao je Dodik, ističući da američka Ambasada kontroliše pravosuđe u BiH, uključujući i Ustavni sud koji donosi odluke suprotne Ustavu BiH i na štetu RS.

Božović ne poštuje odluku Vlade RS

Komentarišući sastanak Marfija s načelnikom opštine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem (SDS), Dodik je rekao da Božović ne poštuje odluku Vlade Republike Srpska o prekidu saradnje s američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

– Svi naši ljudi na vlasti u RS i na nivou BiH ne prihvataju jednu takvu politiku. Marfi je jučer potrčao da se sastane s načelnikom Opštine Istočna Ilidža. Ja nemam ništa protiv takvih, nek sarađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade RS i to svakako govori o čemu se radi – rekao je on.

Dodik je rekao da je očigledno da Ambasada SAD upravlja i sarađuje sa SDS-om.

Na pitanje novinara kako očekuje nastavak programa finasiranih i od USAID-a, Dodik je pojasnio da RS nije prekinula saradnju sa SAD-om, već isključivo sa Ambasadom SAD u BiH.

– Ako ne žele zbog toga da finansiraju, to je uredu, nikakav problem nemam s tim, a mi ćemo ovaj program nastaviti i rješavati – poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.