ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Formiran Savjet za ekonomska pitanja pri Kabinetu Denisa Bećirovića

Za predsjednika Savjeta imenovan je prof. dr. Anto Domazet

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

28.3.2023

Pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, formiran je Savjet za ekonomska pitanja sa ciljem razmatranja bitnih tema ekonomskog karaktera iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Aktuelna i strateška pitanja

Savjet razmatra aktuelna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije o čemu daje sugestije i preporuke koje član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji člana Predsjedništva BiH.

Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za ekonomska pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Sastav Savjeta čine akademici, univerzitetski profesori, istaknuti privrednici i preduzetnici iz oblasti malog, srednjeg i velikog biznisa, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju i oblikovanju najvažnijih pitanja iz oblasti ekonomskog rasta i razvoja, konkurentnosti i socioekonomskih problema.

Državni zakon o gasu

Na prvoj sjednici, članovi Savjeta su upoznati sa prijedlogom/inicijativom člana Predsjedništva BiH dr. Bećirovića za donošenje državnog zakona o gasu, te su razmotrili stanja i perspektive u gasnom sektoru Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, iskazana je podrška diverzifikaciji izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom, te prepoznata uloga prirodnog gasa kao strateškog energenta za Bosnu i Hercegovinu u srednjem roku sa ekonomskog, energetskog i sigurnosnog aspekta.

Za predsjednika Savjeta imenovan je prof. dr. Anto Domazet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.