ISPLATA JOŠ NIJE POČELA

Tokom novog okupljanja ispred Centra za socijalni rad u Goraždu roditelji zatražili isplatu dječijeg doplatka

Svaki dan djetetu moram dati za školu, a, ako nemam, kako ću dati, pita jedna majka

Okupljanje roditelja u Goraždu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

30.3.2023

Zbog sporosti u rješavanju njihovih zahtjeva i kašnjenja u isplati dječijeg doplatka jedan broj roditelja s djecom ponovo se okupio ispred Centra za socijalni rad BPK Goražde. Ponovo su upozorili da im ova vrsta primanja predstavlja jedini izvor egzistencije, te da u vremenu velike ekonomske krize bez dječijeg doplatka već pet mjeseci jedva preživljavaju.

- Svaki dan djetetu moram dati za školu, a ako nemam kako ću dati?! Nikakvih drugih mogućnosti nemam, sama sam s djecom. Obećali su početak isplate krajem mjeseca, ali evo nema ništa pa da vidimo zašto. A mnogo majki živi od dječijeg doplatka i ovo je stvarno sramota. Prije je kantonalnih dječiji doplatak bio 29 maraka, pa bar da nam to nisu ukinuli dok ne riješe ovaj federalni. Školujem četvero djece, cijene svaki dan sve veće, kuhinje nemaju u školi i moram mu dati da kupi sendvič, a ne ostalo što treba, i sveska, i olovka, i odjeća, i obuća, i sve - kaže Elvedina Duraković, samohrana majka četvero djece.

Ovo je drugo okupljanje roditelja u posljednjih 20 dana. Prošli put, iz Centra za socijalni rad Goražde pojasnili su da je usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom ovo pravo uređeno na nivou entiteta, te da su procedure kompletiranja zahtjeva složene, a neophodni dokumenti od pojedinih institucija čekaju se i po dva mjeseca.

- Obećali su isplatu do kraja mjeseca i mi više nemamo strpljenja. Hoćemo naša prava. Djetetu ne možeš objasniti da nema, moraš mu stvoriti - kaže Selma Kadrić, majka dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.