REAKCIJE

Enita Nakaš iz Naše stranke: Skraćenje časova tokom ramazana je zakonski neprovodivo

Dodala je da je nastavni plan nemoguće mijenjati pred kraj školske godine

Enita Nakaš. Naša stranka

H. J. I.

31.3.2023

Enita Nakaš iz Naše stranke i članica Komisije za obrazovanje u Kantonu Sarajevo, reagovala je na odluke ministrice Naide Hota-Muminović kojom će povodom ramazana biti skraćeni časovi u osnovnim i srednjim školama, a na osnovu inicijative zastupnika Muamera Bandića.

Nije u skladu sa zakonom

Odluka o skraćenju časova stigla je na adrese svih škola. Nakaš upozorava da provođenje takve inicijative ne bi bilo u skladu sa zakonom.

- Skraćenje časova je zakonski neprovodivo jer Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS jasno definira trajanje časa u članu 36: "Nastavni čas u osnovnoj školi traje 45 minuta, a u centrima 40 minuta, osim ako nastavnim planom nije drukčije određeno" - istakla je Nakaš.

Dodala je da je nastavni plan nemoguće mijenjati pred kraj školske godine.

- Ministrica po Zakonu samo u izuzetnim okolnostima može skraćivati ili produživati časove, ali ramazan to nije. Trebalo je to učiniti na početku školske godine, u skladu sa zakonskom procedurom - izričita je Nakaš.

Nakaš kaže i to da se inicijativa zastupnika Bandića neosnovano interpretira kao zahtjev za skraćenjem časova.

Jednostrano i neosnovano tumačenje

- Analiziranjem inicijative jasno se vidi da se radi o jednostranom i neosnovanom tumačenju onoga što se traži a to je skraćenje časova, jer se u inicijativi traži slobodno vrijeme za obavljanje iftara. Takvim tumačenjem javnost je dovedena u zabludu i snažno polarizirana što mora biti popravljeno - naglasila je.

Na kraju ističe da izmjene Zakona moraju ići prema procedurama koje su transparentne te da svakako i Komisija mora biti upoznata s izmjenama Zakona i dati svoje mišljenje na iste, a ne ad hoc kroz skupštinske klupe.

- Odluka ministrice direktno utiče na hiljade djece, na njihove roditelje, na prosvjetne radnike, u konačnici, na cijelo društvo. Takve odluke moraju imati daleko ozbiljniju podlogu od jedne inicijative koja, uz dužno poštovanje zastupniku Bandiću, motive nema u obrazovanju i koja problem kojim želi da se bavi ne sagledava iz svih neophodnih uglova - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.