2009. GODINA

"Avazov" vremeplov: Evo kako smo izvještavali o posjeti Džoa Bajdena BiH

Bajden je tada bio potpredsjednik SAD

Bajden prije silaska na pistu Sarajevskog aerodroma. Reuters

H. J. I.

1.4.2023

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) posljednji put je posjetio BiH 2009. godine dok je obavljao funkciju potpredsjednika Amerike. 

On je u našu zemlju stigao 19. maja 2009. godine. U nastavku pročitajte kako je "Dnevni avaz" izvještavao o Bajdenovoj posjeti tada. 

- Potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden (Joseph Biden) boravio je jučer u zvaničnoj posjeti BiH. Bajden je u Sarajevo, specijalnim avionom "Air Force 2", sletio u 3.45 sati.

Na aerodromskoj pisti uz najviše državničke počasti i počasni stroj Oružanih snaga BiH dočekali su ga ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš (Charles English) i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Munje i gromovi

Bajden je po dolasku bio dobro raspoložen te je razmijenio nekoliko riječi sa svojim domaćinima, a onda u koloni vozila, uz velike mjere osiguranja, otišao s aerodroma.

Nakon višesatnog leta, potpredsjednik SAD jutro je iskoristio za predah, te su prvi zvanični sastanci započeli tek iza podneva. Centar Sarajeva jučer je bio skoro u potpunosti blokiran dok je Bajden išao u rezidenciju „Konak“, gdje se susreo sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšem i Harisom Silajdžićem. Sastanku iza zatvorenih vrata prisustvovali su i visoki zvaničnik EU Havijer Solana (Javier), visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) te Ingliš i Alkalaj.

Dok se rukovao sa članovima Predsjedništva BiH i pozirao fotoreporterima, opušteni Bajden prokomentirao je da je njegov „dolazak popraćen munjama i gromovima“, s obzirom na to da se upravo u tim trenucima na dijelove Sarajeva sručio ljetni pljusak.

Članak "Dnevnog avaza" o posjeti Džoa Bajdena 2009. godine. Avaz

Nakon jednosatnih razgovora s državnim vrhom, Bajden se uputio ka zgradi Parlamenta BiH, gdje je održao govor u Parlamentarnoj skupštini. Poslije toga imao je više radnih sastanaka sa zvaničnicima - premijerom Nikolom Špirićem i liderima političkih partija.

Bajden je zajedno sa Solanom održao i najavljeni odvojeni susret s liderima političkih partija, na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u BiH. Tu su bili Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Haris Silajdžić, Božo Ljubić te čelnici stranaka opozicije Mladen Ivanić, Dragan Čavić i Zlatko Lagumdžija. Kako saznajemo, svi učesnici imali su po nekoliko minuta da iznesu svoje viđenje situacije, ali sastanak je potrajao mnogo duže nego što se očekivalo, pa su lideri izašli tek nakon dva sata.

Večera u rezidenciji

Potpredsjednik SAD, kako je i najavljivano, posebno je i to veoma dugo, razgovarao i s Dodikom i sa Silajdžićem. Njima je, kako se i očekivalo, iznio nezadovoljstvo Vašingtona huškačkom retorikom i opstrukcijama u reformama na evropskom putu.

Bajden je jučerašnji dan okonč ao privatnom većerom s odabranim gostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.