BIVŠI OBAVJEŠTAJAC

Snouden se, govoreći o Kijevu, prisjetio opsade Sarajeva: Još se sjećam "Sarajevskih ruža"

On je objavio dio Bajdenovog obraćanja i napisao kako mu je ideja napada na Ukrajinu "iskreno zastrašujuća da bi je uopšte mogao zamisliti"

Snouden: Kijev je mnogo veći grad, značio bi i više žrtava. AGENCIJE

E. Ć.

19.2.2022

Najpoznatiji zviždač na svijetu, bivši uposlenik CIA-e Edvard Snouden (Edward Snowden) reagovao je na jučerašnje obraćanje američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden). Bajden je, komentarišući krizu na istoku Evrope, rekao da smatra da je ruski lider Vladimir Putin donio o napadu na Ukrajinu.


Snouden je objavio dio tog obraćanja i napisao kako mu je ideja napada na Ukrajinu "iskreno zastrašujuća da bi je uopšte mogao zamisliti", zatim se prisjetio opsade Sarajeva i uporedio je s onim što bi se moglo dogoditi ukoliko Rusija napadne Kijev.

- Još uvijek se sjećam crvenih ožiljaka na ulicama Sarajeva, "Sarajevskih ruža" koje podsjećaju na one koji su ubijeni tokom granatiranja grada - napisao je Snouden.

Bivši uposlenik CIA-e je poručio da je Kijev mnogo veći grad, pa bi opsada tog grada značila i veći broj žrtava. Grad je uporedio i sa stradanjima u gradu Grozni tokom čečenskog rata te s Bitkom za Faludžu u Iraku gdje je ubijeno više od 1.000 ljudi, navodeći da bi stradanja u Ukrajini bila "jednostavno nezamisliva".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.