POTEZ VIŠKA

Greška u koracima, Igore: Nije Stojanovićeva rabota da blokira Federaciju

Iako Stojanović na personalnom nivou svakako ima puno pravo ne slagati se s ovakvim kadrovskim rješenjima i smatrati ih lošim izborom

Armin Durgut / Pixsell

Danijal Hadzovic

1.4.2023

Iako je bilo očekivano da će Refik Lendo, potpredsjednik Federacije iz reda SDA naroda, odbiti dati saglasnost za formiranje nove Vlade FBiH, mnoge je iznenadilo kada je u petak to isto učinio i drugi potpredsjednik Igor Stojanović.

Negodovanje zbog kadrovskih rješenja

Stojanović je tim povodom se obratio i pismom, u kojem je svoju odluku da još uvijek ne da potpis za novu Vladu u FBiH, pravdao nezadovoljstvom ponuđenim imenima ministara.

- Kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate je li opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete – naveo je Stojanović.

S ljudske, pa i političke strane, Stojanović je ovdje potpuno u pravu. Anel Kljako osoba je protiv koje je svojevremeno bila podignuta krivična prijava zbog dokumentovanih krađa u Mostaru na lokalnim izborima 2020. godine, Sanja Vlaisavljević godinama je davala huškačke izjave na račun Sarajeva i njegovih stanovnika, dok Almin Hopovac, koji bi trebao voditi policiju FBiH, ima aktivnu optužnicu zbog zloupotrebe položaja.

Naravno, mnogi kandidati za ministre, kao i način na koji su predlagani, razočarali su nemali broj građana u Federaciji. Osim nominiranja pojedinih duboko kompromitovanih osoba ili pojedinaca upitnih kompetencija za ministarske pozicije, dodatnu mrlju na proces formiranja vlasti bacila je odluka da se SDP-ovi ministri, kao na pijaci, zarotiraju za ministarstva, tako da Vojin Mijatović ne bude ministar unutrašnjih poslova kako je prvobitno planirano, nego obrta, a Hopovac umjesto obrazovanja da preuzme policiju.

Možda je u pravu, ali...

Ipak, ma koliko da je Stojanović u pravu po pitanju neslaganja s imenovanjem pojedinih ministara, njegova odluka da svoj potpis uvjetuje razmatranjem i promjenom pojedinih kadrova, greška je u koracima.

Kao bivši košarkaš, Stojanović bi trebao biti svjestan značenja ovog pojma – kada u igri napraviš korak viška, koš ti se poništava i lopta oduzima, ma koliko da ti je potez koji si izveo bio dobar ili atraktivan za publiku.

A to je upravo ono što je on napravio s odbijanjem da stavi potpis - korak viška ili nekoliko njih.

Prva stvar se tiče formalne demokratske prakse. Naime, u paramentarnim demokratskim sistemima širom svijeta predviđeno je da predsjednik, ako ste republika, ili kralj ako ste ustavna monarhija, daje mandat za sastav vlade kandidatu koji skupi većinu ruku u parlamentu. Ta procedura se nigdje ne dovodi u pitanje i stvar je čiste simbolike i demokratske prakse.

Prvi kojima je palo na pamet da zloupotrijebe „formalnu“ mogućnost da preko predsjednika ili potpredsjednika ne daju potpis predstavniku parlamentarne većine da sastavi vladu, jesu upravo SDA-ovci u paničnom strahu od mogućnosti gubitka vlasti, i to nakon što su prethodno kupovinom osigurali sebi većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH.

Tjeranje vode na mlin SDfA

Druga stvar je praktične prirode. Odbijanjem da stavi svoj potpis za novu Vladu FBiH, Stojanović direktno ide na ruku SDA i DF-u i legitimizira njihov pokušaj blokiranja Federacije. Naime, ako Stojanović kao potpredsjednik može blokirati formiranje Vlade FBiH argumentom da mu se ne sviđaju 2-3 ministra, onda i Lendo istom logikom može tvrditi da mu se ne sviđa svih šesnaest  i da on stoga nije dužan da im omogući mandat, sve dok mu kandidati ne budu po volji

Stojanović na personalnom nivou svakako ima puno pravo neslagati se s ovakvim kadrovskim rješenjima i smatrati ih lošim izborom, no nije njegovo da kao potpredsjednik Federacije  blokira.

Iako će na kraju svoj potpis vjerovatno dati za sastav nove Vlade, samo odugovlačenje i postavljanje uslova šalje vrlo ružnu poruku i tjera vodu na mlin SDA i DF-a. 

Greška u koracima, Igore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.