DOKTOR TEHNIČKIH NAUKA

Istaknuti član BH K CIGRE Kemal Hanjalić dobitnik ovogodišnje "Šestoaprilske nagrade"

Član je četiriju akademija nauka, a od 1981. godine je član Akademije nauka i umjetnosti BiH

Kemal Hanjalić. Anadolija

H. J. I.

3.4.2023

Iz Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE (BHK CIGRE) uputili su čestitku akademiku Kemalu Hanjaliću, dobitniku ovogodišnje "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva".

Dobitnik "Priznanja za životno djelo"

- Akademik Kemal Hanjalić je naš istaknuti član i dobitnik "Priznanja za životno djelo", koje je najviše priznanje koje dodjeljuje BH K CIGRE. Hanjalić je zaslužan za razmjenu znanja i iskustava u oblasti nauke i razvoja, kao i za podršku u radu i afirmaciji BH K CIGRE, i ja mu iskreno čestitam na zasluženo dobijenoj "Šestoaprilskoj nagradi" - naveo je Edhem Bičakčić, predsjednik BH K CIGRE.

Hanjalić je univerzitetski profesor i doktor tehničkih nauka. Osamdesetih godina bio je dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, te gradonačelnik Sarajeva koji je pokrenuo i vodio izradu prve Strategije naučno-tehnološkog razvoja BiH, ali i projekt modernizacije i obnove istraživačke opreme na svim univerzitetima u BiH. Predaje na brojnim univerzitetima i dobitnik je više nagrada i priznanja.

Doktorat odbranio u Londonu

Doktorsku disertaciju je odbranio daleke 1970. godine na prestižnom Imperial College of Scienceand Technology, University of London. Objavio je više knjiga i nekoliko stotina radova u časopisima i konferencijama. Član je četiriju akademija nauka, a od 1981. godine je član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Akademik Kemal Hanjalić je također jedan od recenzenata monografije, izdate u povodu obilježavanja 30. godišnjice BH K CIGRE, koja, kako je naveo u recenziji, pruža značajan doprinos afirmaciji elektroenergetske struke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.