SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Nikšić: Igor Stojanović će dati saglasnost za formiranje Vlade FBiH

Svaki član SDP-a ima pravo da slobodno izrazi svoje mišljenje i argumentima se bori za njihovu primjenu, rekao je Nikšić

Nermin Nikšić. Printscreen

H. J. I.

3.4.2023

U centrali SDP-a u Sarajevu danas je održan sastanak Predsjedništva ove stranke. 

Nakon sastanka prisutnima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić. 

Podjele unutar SDP-a

- Nema nikakvih podjela na frakcije unutar SDP-a. Svaki član SDP-a ima pravo da slobodno izrazi svoje mišljenje i argumentima se bori za njihovu primjenu. 

Imali smo situaciju da je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, član SDP-a, problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko imena i kadroviranja u Vladi FBiH. Znate da sam 24 ili 48 sati prije postavio i ja pitanje oko imenovanja ministra Kljake. U međuvremenu se otvorilo pitanje i ministra iz reda SDP-a Armina Hopovca koji je eto na voljšeban način dva dana nakon što je postalo u javnosti jasto da će postati kandidat za ministra dobio optužnicu koja je poslata na potvrđivanje u okviru pravosudnog sistema. Naravno i da na Hopovca kao i na sve druge se odnosi zakon i pravosudni sistem. Bez obzira na prigovore koje imamo, poštujemo, vidjet ćemo kako će se razvijati ta situacija. 

Formiranje Vlade FBiH

Mi krećemo od pretpostavke, presumpcije nevinosti i ono što znam o tom slučaju nije fer da ja to iznosim, vjerovatno će on to nekada biti u prilici spomenuti jer je zaista pomalo degutantno.

Kao i uvijek do sada i danas smo na sjednici Predsjedništva imali 21 diskutanta koji su iznosili svoje stavove, mišljenja, argumente.  I na kraju smo imali dakle i potpredsjednika FBiH koji je iznio svoj stav. 

Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima, pri čemu mi nemamo nikakvo zakonsko uporište, niti postoji zakonska zabrana za kandidiranje bilo kojih od ovih ljudi o kojim govorim. Igor je upoznao članove i članice Predsjedništva da će danas u toku dana da je pripremljena odluka i da će je potpisati o davanju saglasnosti, da će dati saglasnost na prijedlog odluke, koju će večeras ili ujutru biti u kabinetu predsjednice Federacije. Mi očekujemo da se sazove sjednica predstavničkog doma da riješimo sve dileme koje postoje ili koje se pokušavaju spinovima podmetnuti. Ne pada nam na pamet da na Predstavničkom domu donesemo bilo kakvu protivustavnu odluku.

Dakle odluka koja dođe u Predstavnički dom, koja je odluka predsjednice Federacije, kojoj je dao podršku samo jedan od potpredsjednika je neustavna odluka, bez saglasnosti drugog potpredsjednika. O njoj se neće raspravljati i neće glasati, ali ćemo vrlo jasno demonstrirati da imamo parlamentarnu većinu, koja traži da im se omogući formiranje Federalne vlade. To ne zavisi samo od nas, tu dolaze u igru i oni koji imaju ovlasti da mogu intervenisati u Bosni i Hercegovini. Puno bi bolje bilo da nema potrebe za uredom OHR-a, Evropskom, komisijom i mnogim drugim stvarima koje imamo u BiH, ali sve imamo još uvijek i to je tako.

Dvotrećinska većina

Također, želim da budem vrlo precizan kada govorim o ovim rokovima. 6. april, dakle mjesec dana od imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije, je rok u kojem bi se trebala imenovati vlada. Tada bi se trebala održati sjednica Predstavničkog doma.

I čak kad su se pojavile špekulacije o tome kako bi bilo moguće da Ured visokog predstavnika donese odluku o tome da se dvotrećinskom većinom može imenovati vlada i da bi se trebalo uvesti dvotrećinska većina delegata iz tog naroda iz Kantonalne skupštine. Vrlo jasno smo mi iz Trojke nazvali ured OHR-a, da mi nismo, u toj situaciji, spremni biti dio priče. Sve vrijeme smo zagovarali da to nije ustavno i borili smo se protiv plutajućih izbornih jedinica.

Mi želimo promijeniti stanje u zemlji, ponuditi novu vladu koja će raditi u interesu građana, ali nam ne pada napamet da to bude po svaku cijenu i da sjednemo mi tamo u bilo kakvom problemu koji bi bio u odnosu na Ustav - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.