DIREKTORICA TI BIH

Korajlić za "Avaz": Pozitivno je što imamo osuđujuću presudu, na isti način procesuirati i ostale predmete visoke korupcije

Korajlić naglašava da je postupanje u slučajevima visoke korupcije ključni test pravosuđa

Ivana Korajlić. Printscreen

Alen Bajramovic

5.4.2023

Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora zbog sporne nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa. Izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) BiH Ivana Korajlić kaže da je teško komentirati prvostepenu presudu, da još ne znamo koliko će vremena proći do drugostepene i kakva će ona biti, ali da je visina izrečenih kazni značajna u odnosu na neke ranije predmete visoke korupcije.

Sve tačke optužnice

- Indikativno je da nisu osuđeni po svim tačkama optužnice, da se potvrdilo nešto na što smo u početku upozoravali, da je sama optužnica imala određenih manjkavosti u smislu opsega i određenih kvalifikacija koje je sadržavala. Bilo je spekulacija i argumenata koji su išli u smjeru da Tužilaštvo nije uspjelo na pravi način iznijeti sve dokaze, ali vidimo da je uslijedila osuđujuća presuda. Indikativno je i što je jednoj od optuženih izrečena oslobađajuća presuda, pa ostaje nejasno zbog čega. Nejasno je u čemu je razlika između uloge ministrice finansija u odnosu na ulogu premijera, s obzirom na to da je morala dati saglasnost i na izdvajanje sredstava i na samo sklapanje ugovora – kaže Korajlić.

I pitanje zašto se ne procesuiraju i ostali predmeti u vezi sa spornim javnim nabavkama tokom pandemije ostaje bez odgovora.

- Pozitivno je što imamo jednu osuđujuću presudu s ovako značajnim kaznama, pa makar i prvostepenu. Ostaje nada da će se na isti način posmatrati i ostali predmeti visoke korupcije u narednom periodu – ističe Korajlić.

Borba protiv korupcije

Borba protiv korupcije jedan je od najvažnijih prioriteta na putu ka članstvu u EU, a Korajlić naglašava da je postupanje u slučajevima visoke korupcije ključni test pravosuđa i spremnosti cjelokupnog sistema da se bori protiv jednog od najvećih problema u BIH.

- Kod nas se svi predmeti koji su vezani za ono što se uklapa u definiciju visoke korupcije, kako je definiše VSTV, pokreću uglavnom selektivno. Za svaki možete otprilike da procijenite zbog čega je pokrenut u kojem trenutku i zašto baš protiv tih lica. Nikada se ne pokreću bez prethodne nekakve političke podrške. Ili se radi o ljudima koje se žrtvuje, ili za koje postoji volja da se sklone s nekih pozicija na kojima se nalaze, ili iz nekih dugih motiva, obračuna i slično, gdje se tužilaštva, nažalost, koriste u tu svrhu. Zbog toga svaki predmet koji se pokrene uvijek posmatramo šta su pozadinski motivi, umjesto da očekujemo da svaki predmet bude tretiran na isti način – kaže Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.