LIDER SBB-A BIH

Radončić: Ovo je ohrabrujuća presuda, očekivati je da se pokrene i krivična istraga zbog ubijenih pacijenata

Lično mislim da neovisno pravosuđe ne bi moglo donijeti osuđujuću presudu da su na svojim pozicijama ostali Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić

Fahrudin Radončić. Avaz

Miralem  Aščić

5.4.2023

Povodom osuđujuće presude Fadilu Novaliću i drugima, zatražili smo komentar od Fahrudina Radončića, koji je u trenutku podizanja optužnice bio ministar sigurnosti i šef Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje BiH.

- Javnosti je poznato da sam ostavku na poziciju ministra sigurnosti BiH obrazložio u tri tačke, od kojih je jedna bila i do tada neviđen pritisak političkih struktura na dvoje tužitelja koji su procesuirali respiratorsku pljačku.

Haranga protiv Tužilaštva

Velika haranga vodila se protiv Tužilaštva BiH s tezom da se radi o udaru na Bošnjake i rušenju bošnjačkog političkog faktora. Današnja prvostepena presuda je i meni, a, što je mnogo važnije, i tužiteljima i Tužilaštvu BiH, dala za pravo da je bilo mnogo dokaza o brutalnoj i nemoralnoj pljački u vrijeme katastrofalne pandemije koronavirusa.

Lično mislim da neovisno pravosuđe ne bi moglo donijeti osuđujuću presudu da su na svojim pozicijama ostali Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić, odnosno da SDA nije otišla u opoziciju na državnom nivou.

Činjenica da je gospodin Perić optužio jedan dnevni list (“Dnevni avaz”) i Ambasadu SAD, a advokati također u negativan fokus stavljaju Ambasadu SAD, upućuje na to da se sve to nepotrebno čini,  jer nemaju snažne dokaze u korist odbrane i onda idu u sferu politiziranja čisto krivične stvari.

Neovisno pravosuđe u BiH

Ovakve presude vraćaju povjerenje građana u pravnu državu i podižu im očekivanja da je moguće uspostaviti neovisno pravosuđe u BiH.

Bilo bi očekivano da Tužilaštvo BiH otvori i posebnu krivičnu istragu o tome koliko je pacijenata ubijeno na neupotrebljivim respiratorima kada su, prema nalogu Sebije Izetbegović, ipak bili instalirani u KCUS-u, jer to treba uraditi zbog žrtava, njihovih porodica i pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.