ODLIČAN PRIJEDLOG

Da preživimo zimu: Podrška Radončiću da se milijarda maraka hitno vrati građanima

Ta inicijativa je na tragu preporuka MMF-a, koji već mjesecima predlaže ciljne mjere zaštite socijalno ugroženih i privrede, kaže Aćimović

Piše: Al. Bajramović

15.9.2022

Prijedlog Radončića podržali Aćimović, Šatorović i Jašarspahić. Avaz

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić pozvao je prije nekoliko dana premijera FBiH Fadila Novalića da pomogne narodu u teškoj ekonomskoj situaciji i iz “budžetske slamarice izvuče milijardu maraka slobodnih sredstava i plasira ih prema narodu i privredi”.

Radončić je rekao da građani moraju preživjeti tešku zimu, platiti režije, a inflacija je ogromna.


Radončić: Pozvao Novalića. Arhiv

Konkretan prijedlog

Da slobodnih sredstava ima, obrazložio je zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Porezne uprave FBiH, prema kojima je ukupno povećanje prihoda u prvih osam mjeseci ove godine iznosilo više od 1,6 milijardi maraka.

Ekonomski analitičar Draško Aćimović pozdravio je prijedlog Radončića. Kaže da će višak prihoda ubrzo dostići dvije milijarde maraka.

- Ta inicijativa je na tragu preporuka MMF-a, koji već mjesecima predlaže ciljne mjere zaštite socijalno ugroženih i privrede. Sva priča o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a je populizam, jer iskustva Njemačke govore da nakon ukidanja akciza ništa nije pojeftinilo. Sad smo napokon dobili konkretan prijedlog od čovjeka iz privrede. Samo viškom prihoda značajno se može pomoći siromašnima i privredi, donošenjem uredbi u roku od sedam dana - smatra Aćimović.


Aćimović: Samo viškom prihoda može se pomoći. Arhiv

Privredna komora FBiH je u više navrata upozoravala da se ovoj državi najefikasnije može pomoći kroz privredu, kaže predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.


Puna podrška

- Zaista bi bilo dobro kad bi dio viška prihoda bio usmjeren u privredu, da firme zadrže radna mjesta, a imamo firme koje bi mogle širiti poslovanje, ali se ne smiju usuditi bez podrške zbog teškoća u nabavci materijala. Kreditno-garantni fond još nije iskorišten. Firme su spremne da dobiju kredite iz komercijalnih banaka, a da garancije za to daje FBiH - ističe Jašarspahić.


Jašarspahić: Bilo bi dobro. Arhiv

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović tvrdi da se do sada, a posebno u posljednje dvije i po godine, pokazalo da izvršna vlast ne radi u korist građana.

- Kao najveća sindikalna organizacija, podržat ćemo svaku inicijativu koja je usmjerena ka poboljšanju ekonomskog položaja radnika i građana. Vrijeme je da se posluša struka, iz svakodnevice protjera sveprisutna korupcija, naprave i bolni rezovi koji će olakšati život građanima. Svaka inicijativa koja je usmjerena ka ovome će imati punu podršku SSSBiH - ističe Šatorović.

Šatorović: Neka poslušaju struku. Arhiv

Bekan: 100 KM za kupovina glasova

Član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Suljo Bekan kaže da u FBiH oko 220.000 penzionera živi s minimalnih 424 KM, a 63.000 mjesečno prima i manje od tog iznosa.

- Onih 100 maraka je samo kupovina glasova. Nema dileme da je ogroman višak prihoda, pa ćemo 22. septembra imati sjednicu na kojoj ćemo vidjeti kako izvršiti pritisak na Vladu da ta sredstva jednom pusti - kaže Bekan.

Šta kaže Faruk Hadžić

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić, objavio je prije nekoliko dana Facebook status na ovu temu:

Dakle, do sada je prikupljeno barem milijardu KM više kroz razne poreze u FBiH i to bi trebalo biti iskorišteno da se pomogne građanima i privredi, čime budžeti raznih nivoa ne bi bilo ni trunku oštećeni. Ove mjere bi se trebale provoditi većim dijelom na entitetskom nivou (doprinosi, pomoć penzionerima i subvencija goriva), dok bi niži nivoi trebali preuzeti pomoć oko nezaposlenih i vaučera za režijske troškove) – napisao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.