U 12 SATI

Semberski poljoprivrednici danas izlaze na proteste: Najavljena i blokada puta

Podršku će im pružiti poljoprivrednici iz FBiH

Doći će 200 traktora na plato. Printscreen

H. J. I.

7.4.2023

Poljoprivrednici iz Semberije uz podršku kolega iz drugih dijelova BiH izaći će na proteste u 12 sati. Najavljena je i blokada puta Brčko - Bijeljina. Poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana.

Sve spremno za proteste

Sve je utegnuto i spremno za proteste, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije i Majevice". Poljoprivrednici iz bijeljinskih sela će između 10 i 11 sati, traktorima krenuti ka centralnom mjestu okupljanja - platou Agrotržnog centra gdje će u 12 sati biti održan veliki protest.

- Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena - navodi Bakajlić.

Zaštita domaće proizvodnje

Podsjetimo, farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju Porezna uprava RS tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini dat će i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje "Žito" iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.