UVEZIVANJE

Jedinstven sistem naplate cestarine: Na pomolu saradnja Autocesta FBiH i HAC-a

Već su predstavljena neka idejna rješenja, te se sredinom narednog mjesca očekuju novi sastanci

Sistem elektronske naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama trebalo bi da bude uvezan. JP Autoceste FBiH

A. O.

7.4.2023

Sistem elektronske naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama trebalo bi da bude uvezan, tako da vozači u obje države mogu koristiti jedinstveni tag uređaj.

Spremnost na saradnju

Predstavnici Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta (HAC) početkom ove sedmice u Zagrebu su imali sastanak o toj temi, gdje je predložena saradnja između ova dva preduzeća koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH, tako i na području Republike Hrvatske.

Obje strane izrazile su veliku spremnost na saradnju s ciljem uvezivanja elektronske naplate cestarine i olakšavanja korisnicima putovanja kako na autocesti u BiH, tako i obrnuto.

Idejna rješenja

Već su predstavljena neka idejna rješenja, te se sredinom narednog mjesca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku saradnju.

Podsjećamo, JP Autoceste FBiH intenzivno radi na realizaciji uvezivanja elektronske naplate cestarine u BiH s Autoputevima RS. Uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, trenutno se radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga koji će u narednom periodu biti prezentirati našim korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.