S LICA MJESTA

Konaković posjetio migrantski kamp "Lipa", javio se za "Avaz": Krajinu ne smijemo ostaviti na cjedilu

Čini se da i ovdje institucije rade svoj posao, da se readmisija ravnomjerno raspoređuje u Bosni i Hercegovini, rekao je Konaković za portal "Avaza"

Konaković obišao migrantski kamp "Lipa" nadomak Bihaća - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

9.4.2023

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP) posjetio je danas kamp Lipa u Bihaću.

Ova posjeta uslijedila je nakon pojave novih informacija odnosno vraćanja straha u Unsko-sanskom kantonu da prijeti novi val migrantske krize. Sve ovo je uslijedilo nakon informacija da Granična policija Hrvatske vraća u Bosnu i Hercegovinu veći broj migranata.

Konaković se iz kampa "Lipa" javio za portal "Avaza". 

Produktivan sastanak

- Imali smo vrlo produktivan radni sastanak sa ljudima, koji su odgovorni u samom kampu iz Službe za strance, IOM-a i ljudima koji tu rade i vode procese. Došli su i ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i komesar, a sa nama je bio i novoizabrani gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić (POMAK) – kazao je Konaković za portal „Avaza“.

Pojasnio je da su postojala dva razloga njegove posjete.

- U medijima su se pojavile dvije teme, koje nas alarmiraju da preveniramo neke stvari da se ne bi pogoršale. Prva se tiče tog mjesta za prevenciju u kojem bi trebali biti zadržavani problematični migranti, koji nije ni završen, niti pušten u funkciju, niti formalno i pravno postoji i čini mi se da je bilo puno neprovjerenih informacija, što je uznemirilo duhove u ovom dijelu BiH. Građani Bihaća i okolnih mjesta su bili uznemireni da bi to mogla biti neka vrsta pritvorske jedinice. U razgovoru s ljudima iz Službe za strance shvatili smo zašto imaju problem u slučajevima kada su potrebne intervencije ili prebacivanja određenih pojedinaca u migrantski centar u Sarajevu, jer oni moraju imati neki prostor za njihovo zadržavanje – rekao je Konaković za „Avaz“.

Povratak migranata iz Hrvatske

Ističe da ovo nije otvorena, nije završena i nije pritvorska jedinica i da je razgovarao s ministrom sigurnosti Nenadom Nešić (DNS) i da će se pronaći način da se donese adekvatno rješenje.

Govorio je i o povećanom broju migranata, koji se iz Hrvatske vraćaju u BiH.

- Oni se vraćaju u readmisiji, na osnovu sporazuma između zemalja, Hrvatska je vratila u jako kratkom periodu više od 500 migranata, što prije nije bio slučaj, pa smo analizirali i taj segment. Čini se da i ovdje institucije rade svoj posao, da se readmisija ravnomjerno raspoređuje u Bosni i Hercegovini, migranti idu i na Orašje, Gradišku, vraćaju se i u Sarajevo. Najvažnija poruka zašto sam danas došao je da ne smijemo Unsko-sanski kanton ostaviti na cjedilu – dodao je Konaković za portal "Avaza".

Dojma je da su stvari trenutno pod kontrolom.

- Dobio sam uvjeravanja od ministra sigurnosti (Nenad Nešić, op.a.), koji će također doći u posjetu, da će aktivnosti koje ćemo poduzimati biti u cilju rješavanja, a nikako proizvodnje problema – zaključio je Konaković za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.