MEĐUNARODNI DAN ROMA

VSTV BiH: Zalažemo se za poštivanje ljudskih prava za kategorije izložene diskriminaciji

VSTV BiH trenutno je u procesu kreiranja preduslova za sveobuhvatno prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje

Članovi VSTV-a BiH. Fena

A. O.

10.4.2023

Jednak pristup pravdi jedno je od osnovnih ljudskih prava, zbog čega se Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine zalaže za njegovo poštivanje, posebno u kontekstu onih kategorija društva koje su izložene bilo kojem obliku diskriminacije, navodi VSTV BiH.

Međunarodni dan Roma, koji se obilježava 8. aprila, služi kao podsjetnik na neophodnost osiguravanja boljeg pristupa u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava, te prava na jednak pristup pravdi.

Kršenje osnovnih prava

Romi kao najugroženija manjina u BiH i danas se suočavaju s kršenjem osnovnih prava, zbog čega VSTV BiH, kao regulatorno pravosudno tijelo, poduzima brojne aktivnosti s ciljem sprečavanja svakog oblika diskriminacije.

U tom smislu, VSTV BiH je prepoznalo značaj sistematičnijeg pristupa sudskim predmetima, koji se odnose na diskriminaciju, prvenstveno kroz unapređenje baze podataka o sudskim predmetima ove vrste, ali i ujednačenu praksu u pristupu njihovog rješavanja.

VSTV BiH je, u saradnji sa Misijom OSCE u BiH, izvršilo dopunu šifrarnika za predmete diskriminacije, kako bi bilo omogućeno sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u bh. pravosuđu, što će dalje omogućiti donošenje mjera za buduće djelovanje. Preduslovi za sveobuhvatno prikupljanje podataka o predmetima diskriminacije stvoreni su početkom 2023. godine, kada je okončan ciklus obuka o korištenju dopunjenog šifrarnika CMS sistema za postupke diskriminacije, namijenjenih sudijama i upisničarima.

Organizovani seminari

Organizovani su i seminari za sudije i tužioce na temu postupanja sa pripadnicima ranjivih grupa koji su svjedoci u postupku, s ciljem jačanja komunikacijskih vještina primjenjivih u radu sa svjedocima u okviru istrage i sudskog postupka.

VSTV BiH trenutno je u procesu kreiranja preduslova za sveobuhvatno prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje, kako bi se i u ovoj oblasti definisale mjere koje će dovesti do unapređenja.

Aktivnosti na unapređenju položaja ranjivih grupa u kontaktu sa pravosuđem, VSTV BiH realizuje u okviru Projekta “Unaprijeđenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“, koji finansira Vlada Švedske, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.