LIDER PDP-A

Branislav Borenović za "Avaz": Neka Dodikovi partneri u vlasti kažu podržavaju li ovakvu njegovu politiku

Dodikovu retoriku i dalje smatra dizanjem političke prašine, kako bi se pažnja preusmjerila s ključnih, životnih, ekonomskih problema

Branislav Borenović. Dejan Rakita / Pixsell

Alen Bajramovic

10.4.2023

Ponovne najave Milorada Dodika da će se predstavnici srpskog naroda povući iz institucija BiH, te da RS ima spremne pravne akte i da za sat i po može postati nezavisna, predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra pričom koja traje već 15 godina.

- Ta priča je u zadnja 2-3 dana sažeta da više ne znamo šta je rekao ujutro, šta popodne, šta navečer. Šta je teže obećao da će uraditi. U suštini to je nešto što se "vrti" u javnosti već toliko godina a da se ništa konkretno po tom pitanju nije uradilo. Stara priča u novo vrijeme, koja doprinosi samo nekim tenzijama i sukobima - kaže Borenović.

Dizanje političke prašine

Dodaje da je to sada pitanje za njegove koalicione partnere, koji su mu dali mandat da radi šta hoće.

- Dali su mu vlast na nivou BiH, izabrali ga da bude vladar, gospodar zakonodavstva kroz četvrti mandat u Domu naroda. Ovo što Dodik govori, a mi se na to već godinama ne obaziremo, sada je pitanje za njegove koalicione partnere. Neka oni odgovore da li podržavaju takvu njegovu politiku, jer sa njim vode vlast na svim nivoima u BiH – dodaje Borenović.

Dodikovu retoriku i dalje smatra dizanjem političke prašine, kako bi se pažnja preusmjerila sa ključnih, životnih, ekonomskih problema.

Neodgovorna politika

- Mislim da je zaduživanje u RS dostiglo rekordan nivo, da nedostaje novca u budžetu, kasne isplate pojedinim budžetskim korisnicima i da se po svaku cijenu traga za nekim novim kreditnim zaduženjem pod bilo kakvim uslovima i po bilo kojoj kamati – ističe Borenović.

Smatra da neodgovorna politika unosi nemir u narod, te da, kad god se ovakva tema pomene, jedan broj građana pakuje kofere i odlazi. Smatra da opasne izjave političara neće izazvati sukobe, jer ljudi su umorni od njih, ali da svaki incident boli i šalje ružnu poruku. Borenović upozorava da je najveća šteta loših vijesti s naših područja činjenica da investitori BiH zaobilaze u širokom luku, te da ostajemo izolirano ostrvo na koje niko ne želi da dođe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.