IZRAŽENA ZABRINUTOST

Advokatska komora FBiH: Osuđujemo napad na advokatsku kancelariju u Mostaru

Komora će pokrenuti inicijativu dobijanja statusa službene osobe

Advokatska kancelarija na koju je bačena bomba. M. Smajkić

A. O.

12.4.2023

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine osudila je napad eksplozivnom napravom na advokatsku kancelariju u Mostaru kao nečuveni i krajnje neprihvatljiv napad na advokatsku profesiju i pravnu državu u cjelini.

Komora je također izrazila zabrinutost zbog rastućeg nasilja i pritisaka na advokate u Bosni i Hercegovini te pozvala nadležne institucije da hitno poduzmu mjere, kako bi se uspostavila sigurnost advokata i zaštitila neovisnost pravosuđa, saopćeno je iz Advokatske komore FBiH.

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je svoje članove da ostanu hrabri i ne podliježu pritiscima te da se i dalje bore za vladavinu prava i zaštitu prava svojih klijenata. Advokati u većini zemalja imaju status službene osobe, što im omogućava veću zaštitu od pravnih postupaka i prijetnji koje bi mogle utjecati na njihovu neovisnost u obavljanju posla.


Komora će pokrenuti inicijativu dobijanja statusa službene osobe, zajedno s drugim organizacijama koje podržavaju zaštitu prava i neovisnosti advokata.

- Želimo da vjerujemo u volju zakonodavaca da provedu potrebne zakonske promjene i ocjenu relevantnih sigurnosnih pitanja - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.