NAKON DODIKOVIH PRIJETNJI

Ekskluzivno / Iz Brisela za "Avaz": NATO će još jače biti uz BiH

Nastavljamo saradnju, separatistička retorika negativno utječe na sigurnost

Neupitna saradnja NATO-a i BiH. Printscreen

Nerma Ajnadžić

13.4.2023

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik najavio je da će tražiti da se prekinu vježbe između Oružanih snaga BiH i NATO-a. Ovim je pokrenuo mnoštvo reakcija od međunarodne zajednice, kao i domaćih političkih aktera.

Dobrobit građana

Na upit „Dnevnog avaza“ za komentar, dobili smo ekskluzivni odgovor iz NATO štaba u Briselu:

- NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ujedinjene i multietničke strukture zemlje. Nastavit ćemo podržavati euroatlantske reformske napore BiH – za dobrobit svih njenih građana – u skladu s nacionalnim nivoom ambicija BiH i bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Pozivamo lidere da konstruktivno rade za dobrobit svih u BiH na unapređenju euroatlantskog puta zemlje provođenjem prijeko potrebnih reformi. Separatistička retorika i prijetnje secesijom su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, mogu negativno utjecati na bilo kakve izglede za trajnu sigurnost u BiH, ali i na stabilnost širom zapadnog Balkana.

Iz NATO-a su podsjetili da imaju dugu reputaciju u promoviranju mira, stabilnosti i reformi na zapadnom Balkanu.

- Naš novi strateški koncept reafirmira strateški značaj regiona za Alijansu i slažemo se oko značaja našeg prisustva u regionu, uključujući našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše urede u Sarajevu i Beogradu. Naša saradnja s Evropskom unijom i drugim istomišljeničkim partnerima i dalje je od suštinskog značaja i nastavit ćemo raditi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama u regionu, jer su sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu važne za NATO, ali i za mir i stabilnost u Evropi - kazao je NATO zvaničnik za „Avaz“.

Prilagođen paket

U odgovoru je istaknuto da su se na samitu u Madridu prošle godine saveznici složili da pojačaju političku i praktičnu podršku BiH kroz prilagođeni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

- Nakon bliskih konsultacija s državnim vlastima pojačat ćemo našu podršku u određenim oblastima u kojima NATO može donijeti dodatnu vrijednost. Ove oblasti uključuju upravljanje krizama, cyber odbranu, borbu protiv terorizma, specijalizirana vozila i druge oblike podrške čiji je cilj povećanje otpornosti državnih struktura u sektoru odbrane i sigurnosti. U toku je rad na finalizaciji neophodnih aranžmana za podršku saveznika različitim projektima u ovim domenima. - zaključeno je u odgovoru iz NATO štaba u Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.