ODOBRENA POMOĆ

Partizansko groblje u Mostaru: Jedno od sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine

Partizansko memorijalno groblje u Mostaru, koje je često bilo meta vandalskih napada i devastacija, će doživjeti obnovu

Partizansko groblje u Mostaru. Anadolija

N. H.

13.4.2023

Partizansko memorijalno groblje u Mostaru, koje je često bilo meta vandalskih napada i devastacija, će doživjeti obnovu. Ono je uvršteno među sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine 2023. godine u Evropi, što će mu omogućiti sanaciju.

Među najugroženijim

Nacionalni spomenik BiH je bio sa 11 nominiranih za najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi na popisu koji je objavila Evropa Nostra – evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Evropske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa sedam najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini.

Evropa Nostra se smatra najreprezentativnijom mrežom baštine u Evropi s članovima iz preko 40 zemalja, a zajedno sa Institutom Evropske investicionom bankom, objavila je listu najugroženijih zona za ovu godinu.

Uz Partizansko grobolje u Mostaru među najugroženije su uvšteni: Sveti Stefan u Crnoj Gori, Bistričke vodenice u Srbiji, Želleznička stanica u Kortrijk (Belgija), tvrđava Čakvinji u Gruziji te Ansambl kuća sestara u Njemačkoj.

Finansijski grantovi

Evropska komisija je obećala da će finansijski podržati svaku lokaciju grantovima od po 10 hiljada u sprovođenju aktivnosti koje će pomoći u njihovom spašavanju.

Urbana kuća IDEAA Mostar, nominator za program 7ME 2023 u partnerstvu sa Galleria DESSA iz Ljubljane i Europa Nostra Srbija, ističe da je ovo veoma značajno za Mostar i čitavu BiH.

Velika čast

- Velika je odgovornost ali i čast postati dio ovog programa. Partizansko spomen groblje u Mostaru kao i njegov 'Ukleti graditelj', kako je sebe nazivao arhitekt Bogdan Bogdanović, zaslužili su - navode nominatori iz Mostara.

Ističu da ovaj spomenik nije samo remek djelo kojeg je stvorio poznati arhitekta Bogdan Bogdanović i prekrasna konstrukcija velike estetske vrijednosti nego mnogo više.

- To je i mjesto gdje je cijela generacija naših građana ostvarila intimnu vezu sa: mladima, roditeljima sa djecom, golupčićima, svi su pronašli svoje želje mjesto za opuštanje, šetnju, igru, sanjarenje... Štoviše, ta mirna i sanjiva oaza okružena zelenom, bujnom vegetacijom, posljednje je počivalište naših brojnih predaka, pretežno mladih ljudi, čija nas je antifašistička borba uvijek učinila ponosnim - navode iz IDEAA-e Mostar.

Stoga s ponosom ističu da je "Grad mrtvih koji gleda grad živih" dobio još jednu priliku.

Ljepota i važnost

- Kao i njegov stariji brat Stari most, koji je doživio sličnu sudbinu i uzdigao se kao Feniks iz pepela, sada 400 godina mlađi i jednako važan za kontinuitet grada, na pozornici je - naglasili su.

Izrazili su nadu da će svi građani Mostara razumjeti i prihvatiti da je ovo za sve njih i da će, "revitalizacija nekropole još jednom biti oaza mira gdje će se neka nova djeca, mladi i odrasli družiti i graditi novi odnos sa mjestom".

Uz zahvalu što je Evropa Nostra prepoznala važnost i ljepotu Partizanskog groblja u Mostaru kao evropsku vrijednost, vjeruju da će se nacionalni spomenik BiH u Mostaru, uz njihovu pomoć vratiti u nekadašnju slavu, na sveobuhvatan, dostojanstven i održiv način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.