MADRID

Zvizdić i Narbona: Bilateralni odnosi Španije i BiH bez bez otvorenih pitanja

Rečeno je i da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje u oblasti turizma, visokih tehnologija, zaštite životne sredine...

Denis Zvizdić. Printscreen

H. J. I.

14.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Madridu s potpredsjednicom Senata Kraljevine Španije Kristinom Narbona (Cristina) i upoznao je s aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom izrazio je zahvalnost za snažnu podršku za dodjelu kandidatskog statusa i rekao da je to jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva na euroatlantskom putu zemlje.

Unapređenje saradnje

Zvizdić i Narbona saglasni su da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja. Rečeno je i da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje u oblasti turizma, visokih tehnologija, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, razvoja obnovljivih izvora energije te obrazovanja kulture i sporta.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da su za BiH izuzetno važna i interesantna iskustva Kraljevine Španije u oblasti korištenja sredstava EU za razvoj putne i posebno željezničke infrastrukture. Dodao je i da se u okviru ugovorne saradnje dvije zemlje, očekuje potpisivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji će biti ratificiran u Parlamentu čim bude okončana procedura potpisivanja.

Sastanku prisustvovala i ambasadorica BiH u Španiji

Sagovornici su se usaglasili da postoji prostor za unapređenje interparlamentarne saradnje i saradnje u svim drugim segmentima.

- Sastanku je prisustvovala i ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.